В Єгипті освячений храм на честь мучеників, убитих в Лівії ісламістами
  • Пон, 19/02/2018 - 14:20

Храм, посвячений коптським мученикам, убитим три роки тому ісламістами в Лівії, був освячений в Єгипті 15 лютого, рівно через три роки після їх смерті.

Церква була побудована в селищі Аль-Оур поблизу міста Самалут (провінція Мінья). Звідти родом були 13 з 21 новомучеників. Храм був зведений на кошти єгипетської держави.

15 лютого 2015 року на березі моря в Лівії бойовики ІДІЛ обезголовили 20 коптів і одного африканця, знявши розправу на камеру і виклавши страшні кадри в інтернеті. Ролик був названий: «Послання, написане кров'ю і адресоване народу Христа».

На наступний день після публікації відеоролика президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі відвідав коптський собор св. Марка в Каїрі, щоб висловити свої співчуття Патріарху Тавадросу. У країні був оголошений семиденний траур, а глава держави оголосив про будівництво храму, посвяченого мученикам, які були прославлені Коптською Церквою незабаром після їх смерті.

Влада Єгипту також виплатила родичам загиблих грошову компенсацію і призначила їм щомісячну пенсію в розмірі зарплати убитих, які перебували в Лівії на заробітках.

На освяченні нового храму, яке очолив коптський єпископ міста Самалут Пафнутій, був присутній губернатор Міньї і інші представники влади. З 16-го числа в храмі щодня відбуваються літургії.

Ось уже три місяці - після того, як в Лівії були знайдені останки новомучеників - єгипетські судмедексперти проводять аналізи ДНК з метою встановлення приналежності тіл. Очевидно, останки, визнані святими мощами, будуть упокоєні в крипті нового храму.

Будівництво храму здійснювалося інженерними військами єгипетської армії на гроші, виділені урядом. Церква займає площу 4000 кв. м, на її зведення витрачено 10 млн. єгипетських фунтів (близько 450 000 євро).

Храмовий комплекс буде також включати бібліотеку, зал прийомів та інші приміщення.