В єпархії Святого Йосафата в Пармі (США) відбулися Єпархіальні молодіжні дні
  • Пон, 18/06/2018 - 12:04

Понад 30 молодих людей, юних та дорослих лідерів, волонтерів і духовенства єпархїї Святого Йосафата УГКЦ у Пармі взяли участь у щорічних Єпархіальних молодіжних днях, які відбулися 14–15 червня 2018 року в «Чізмен Фарм» у м. Портерсвіл, штат Пенсильванія, США.

Темою цьогорічного заходу була «Безперервна молитва» взята з І Послання святого апостола Павла до солунян: «Завжди радійте, безперестанку моліться, подяку складайте за все, бо така Божа воля для вас у Христі Ісусі» (5, 16–18) – і присвячена рокові Літургії та молитви в житті Церкви – загальній темі, над якою Українська Греко-Католицька Церква зосередилася в 2018 році.

Молодіжний захід, який відбувся під проводом владики Богдана (Данила), правлячого архиєрея єпархії Святого Йосафата в Пармі, був організований Єпархіальним молодіжним комітетом (ЄМК) під керівництвом о. Любомира Жибака, голови Комітету та пароха церкви Пресвятої Трійці УГКЦ у м. Янгстаун і церкви Святої Анни УГКЦ у м. Остинтаун (штат Огайо), піддиякона Йосифа Заперника з церкви Святого апостола Андрія УГКЦ у м. Парма (штат Огайо), п. Йосифа Лівого з церкви Святого Івана Хрестителя УГКЦ у м. Піттсбург (штат Пенсильванія) та п. Михайла Лівого з церкви Святого апостола Андрія УГКЦ у м. Парма, які були координаторами заходу, як також п. Вікторії Діани з церкви святої Анни УГКЦ у м. Остинтаун, члена ЄМК. Це зібрання надало можливість молоді отримати літургійний та молитовний досвід у дусі віри та братерства Української Греко-Католицької Церкви.

Учасників Єпархіальних молодіжних днів зустріли теплою гостинністю з боку родини та персоналу «Чізмен Фарм». «Чізмен Фарм» знаходиться біля державного парку «МакКоннелс Міл»; у ньому є прості дерев’янні будиночки та хатини на схилах пагорбів, стежки та мальовничий струмок.

Дводенний захід розпочався з богослужіння Третього часу. Відтак Йосиф Лівий привітав усіх учасників Єпархіальних молодіжних днів та ознайомив з програмою заходу. Далі всі учасники мали смачний обід. Після обіду молодь взяла участь у натхненні, веселій і захопливій презентації щодо молитовного життя, яку провели члени Єпархіального відділу родини та святості життя, брати Святого Духа, Дейл Шевчик та Девід Роберт, які зосередилися на сенсі молитви в житті віруючого, що учасники молодіжного заходу сприйняли з уважністю та ентузіазмом.

Пізніше молодь взяла участь у деяких спортивних заходах на відкритому повітрі, зокрема в так званому бульбашному футболі – грі, в якій учасники грали у футбол, перебуваючи в надувних пластикових бульбашкових костюмах, що принесло багато незабутніх та кумедних відчуттів.

Опісля всі взяли участь в іспиті сумління, яке провів о. Ігор Гогоша, парох церкви Святого Юрія УГКЦ у м. Пітсбург та церкви Святого Івана Хрестителя в м. Маккіс Рокс (штат Пенсильванія), після чого була можливість висповідатися. Сповідниками були: владика Богдан (Данило); митрофорний протоієрей Джордж Епл'ярд, колишній протосинкел єпархії; о. Майкл Полоський, протосинкел єпархії та парох церкви Святих Петра і Павла УГКЦ в м. Ембрідж і церкви Святих Петра і Павла УГКЦ в м. Аликвиппа (штат Пенсильванія), о. Ігор Гогоша та о. Любомир Жибак.

Після сповіді учасники молодіжного заходу мали можливість взяти участь у молитовній ході пагорбами «Чізмен Фарм», під час якої молодь, лідери та духовенство молилися Вечірню.

Відтак молодь взяла участь у проекті, координованому Йосифом Лівим і Терезою Лівою з церкви Святого Івана Хрестителя в м. Пітсбург, під час якого молодь виготовила чотки, традиційні східні молитовні вервички, які владика Богдан (Данило) поблагословив наступного дня, на завершення Літургії. Перший день закінчився ватрою в українському стилі, під час якої молодь насолоджувалася сценками та спілкуванням.

Другий день Єпархіальних молодіжних днів розпочався з молитви Першого часу. Після цього відбулася Божественна Літургія, яку очолив владика Богдан (Данило) у співслужінні з о. Любомиром Жибаком і дияконом Кевіном Безнером із м. Шарлотт (штат Північна Кароліна), який нині працює над створенням української греко-католицької місії в м. Кантон (штат Північна Кароліна). У своїй проповіді під час Літургії владика Богдан заохотив молодь налагодити, так би мовити онлайн, молитовний зв'язок з Господом, що допоможе їм вести радісне життя послідовників Христа. Після Літургії відбувся сніданок. Відтак диякон Кевін Безнер провів презентацію, в ході якої поділився з усіма власним молитовним досвідом, що було доповнено елементами деяких молитовних традицій Східних Церков.

На закінчення заходу молодь позмагалася у традиційній грі «Хто хоче стати мільйонером? (релігійна версія)», яка була розроблена для того щоб перевірити знання молоді щодо Святого Письма, Катехизму, Традиції та історії Української Греко-Католицької Церкви, а також щоб заохотити молодих людей дізнаватися більше про свою віру.

Цьогорічні Єпархіальні молодіжні дні були чудовою молитовною подією для єпархіальної молоді. Наступний захід запланований на червень 2019 р.