В єпархії Святого Йосафата в Пармі (США) вудбулися Єпархіальні молодіжні дні
  • Пон, 19/06/2017 - 09:43

Понад 30 молодих людей, волонтерів і священиків єпархїї Святого Йосафата УГКЦ у Пармі взяли участь у щорічних Єпархіальних молодіжних днях (захід, який донедавна мав назву «З’їзд молоді та вівтарних дружинників»), які відбулися 15-16 червня 2017 року в «Чізмен Фарм» у м. Портерсвіл (штат Пенсильванія, США).

Тема цьогорічного заходу: «Дияконія: служити та чинити добро». Вона присвячена 2017 рокові − Рокові дияконії (служіння ближньому), проголошеному Українською Греко-Католицькою Церквою.

Молодіжний захід, який відбувся під проводом владики Богдана (Данила), Правлячого єпископа єпархії Святого Йосафата в Пармі, був організований Єпархіальним комітетом у справах молоді під керівництвом о. Любомира Жибака, голови комітету та пароха церкви Пресвятої Трійці УГКЦ у м. Янгстаун і церкви Святої Анни УГКЦ у м. Остинтаун (штат Огайо); о. Йосифа Матлака, співголови комітету і пароха Місії св. Василія Великого УГКЦ в м. Шарлот (штат Північна Кароліна) та членів комітету: д-на Мирона Шпака із церкви Пресвятої Трійці УГКЦ м. Карнегі (штат Пенсильванія), піддиякона Йосифа Заперника, п. Йосифа Лівого та п. Михайла Лівого, які були координаторами заходу, як також п. Лізи Гладьо. Це зібрання дало можливість молоді осмислити дияконію в дусі віри та братерства Української Греко-Католицької Церкви.

Дводенний захід розпочався ранковою молитвою, після чого відбулася презентація, представлена п. Михайлом Лівим, який пояснив молоді дияконію у світла пастирського послання Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава: «Жива парафія – місце зустрічі із живим Христом». Молодь розділилася на робочі групи та розвинула стратегії, завдяки яким дияконію можна було б реалізувати у своїх парафіяльних спільнотах та соціальних середовищах, що виявилося цікавим та зворушливим.

Учасників Єпархіальних молодіжних днів зустріли теплою гостинністю з боку родини та персоналу «Чізмен Фарм». «Чізмен Фарм» знаходиться біля державного парку «МакКоннелс Міл» і містить прості дерев’яні будиночки та хатини на схилах пагорбів, стежки, прекрасні види та мальовничий струмок. Учасники заходу мали можливість взяти участь у молитовній ході пагорбами «Чізмен Фарм», під час якої всі молилися Вечірню, що було унікальним і духовним пережиттям. Молодь рівно ж взяла участь у спортивних заходах просто неба, зокрема у так званому «бульбашному футболі» – грі, в якій учасники грали у футбол, перебуваючи в надувних пластикових бульбашних костюмах, що принесло масу незабутніх та кумедних відчуттів.

Учасники молодіжного заходу мали нагоду досвідчити живої дияконії. Богдан Михайлів із церкви Пресвятої Трійці УГКЦ м. Карнегі (штат Пенсильванія) був координатором соціального проекту, під час якого молодь зробила бутерброди для місії порятунку «Світло життя», що в м. Пітсбург (штат Пенсильванія) – притулку для бездомних, який забезпечує їжею нужденних. Диякон Мирон Шпак доставив приготовлені бутерброди до місії порятунку. Перший день молодіжного зібрання завершився ватрою в українському стилі, під час якої молодь мала нагоду поспівати пісень, розробити сценки та просто поспілкуватися.

Другий день розпочався Архиєрейською Божественної Літургією, яку очолив владика Богдан (Данило) та з яким співслужили о. Любомир Жибак та о. Йосиф Матлак. По закінченні Божественної Літургії владика Богдан звернувся зі словом до присутніх учасників щодо життя і служіння блаженної пам’яті Блаженнішого Любомира Гузара, який нещодавно упокоївся в Господі, в контексті дияконії. Владика Богдан поділився особистими роздумами та прикладами із життя Блаженнішого Любомира як людини, яка намагалася жити дияконією – служінням ближньому. Опісля владика Богдан надав слово о. Любомиру Жибаку, який також поділився особистими спогадами життя та тісної співпраці з Блаженнішим Любомиром в Україні.

Молодь також позмагалася у традиційній грі «Хто хоче стати мільйонером? (релігійна версія)», яка була розроблена для того, щоб кинути виклик молоді щодо їх знання Катехизму та заохотити молодих людей дізнаватися більше про свою віру.

Велика частина молодіжного зібрання була зосереджена на молитві. Молодь прекрасно відспівала всі богослужіння. Іспит сумління провів о. Михайло Полоський, парох церкви Святих Петра і Павла УГКЦ в м. Ембрідж та церкви Святих Петра і Павла УГКЦ в м. Аликвипа (штат Пенсильванія), що надало молоді можливість підготуватися до Таїнства Покаяння, чому передувало богослужіння Дев’ятого часу, яке відслужив отець-архимандрит Джордж Еппл’ярд, протосинкел єпархії. Владика Богдан та присутні священики були доступними для сповіді.

Цьогорічні Єпархіальні молодіжні дні були чудовою молитовною подією для єпархіальної молоді. Наступний захід запланований на 14-15 червня 2018 року.

 

о. Любомир Жибак