В Єрусалимі знайшли найдавнішу іменну чашу
  • Втр, 27/12/2016 - 18:22

На розкопках Міста Давида в Єрусалимі археологи з Ізраїльського управління старожитностей виявили цікавий артефакт - фрагмент кам'яної чаші з гравіюванням на івриті. На думку вчених, це частина посудини з вапняку, яка була створена в період правління Хасмонеїв (141-37 роки до нашої ери), тобто близько 2100 років тому.

Згідно юдейській традиції, на відміну від глини, скла або дерева, камінь не може стати ритуально нечистим, тому посуд з цього матеріалу використовувалися досить часто. Фрагмент чаші знайшли на місці купальні для ритуальних обмивань.

Гравірування прекрасно збереглося, на уламку чітко читається: "Гіркан" - це поширене чоловіче ім'я того часу. Його носили навіть два хасмонейські правителі. Однак вчені не змогли визначити, кому належала чаша - правителю з хасмонейської династії чи простому жителю Єрусалиму. Через нестачу інформації неможливо сказати, було нанесення написів звичайною практикою чи ж це робилося тільки в особливих випадках. На даний час це одна з найбільших древніх кам'яних посудин, знайдених в Єрусалимі.

Археологічні розкопки на території міста Давида йдуть з кінця 19 століття. А право контролю, як над археологічними, так і житловими аспектами Міста Давида є предметом гострої суперчки між ізраїльтянами і палестинцями. Територіальна суперечка супроводжується спробами відшукати так звані "факти на землі", які можуть служити підставою для територіальних домагань. У цьому світлі знахідка стає актуальною і значною не тільки для минулого, а й для майбутнього Ізраїлю.