В Індії етнічний конфлікт переріс у релігійний: спалюють церкви та руйнують доми
  • Чтв, 11/05/2023 - 08:57

В індійському штаті Маніпур розгортається хвиля насильства. Гинуть люди, тисячі змушені втікати, горять церкви.

Штат Маніпур – один із найменших в Індії і розташований на північному заході країни. 3 травня дійшло до протестів проти планів надання нового статусу населенню із етнічної групи «Мейтеї», що становить понад половину населення штату. Решта мешканців штату побоюються, що зміна статусу надасть надмірних привілеїв цій групі у справі доступу до землі, місць праці та засобів, що в результаті відіб’ється негативно на інших етнічних групах.

Серед протестувальників проти змін було і багато членів племені «Кукі», яке є переважно християнським. Впродовж наступних днів власне народ племені «Кукі» став об’єктом ненависті. Натовп у різних місцях штату почав руйнувати автомобілі і будинки, що належать «Кукі». На жаль, серед цілей нападів були і храми, частину з яких підпалили.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що цей конфлікт не має релігійного підґрунтя, а лише суспільне та економічне. Однак католицький архиєпископ Томас Менампарампіл звертає увагу і на релігійний фон конфлікту між індуїстською більшістю та християнською меншістю.

На думку Архиєпископа, задум влади штату надати привілейовану позицію племені «Мейтеї» може бути пов’язаний з ідеями індуїстського націоналізму, що відіб’ється і на християнах.

Акти насильства засудили і індійські єпископи, і кардинал Освальд Грасіас, Архиєпископ Бомбею і член Ради кардиналів при Папі Франциску.