В Індії виставлять мощі святого Франциска Ксаверія
  • Чтв, 10/07/2014 - 16:08

В індійському штаті Гоа очікується прибуття близько п'яти мільйонів паломників з нагоди виставлення нетлінних мощей святого Франциска Ксаверія, що заплановане з 22 листопада 2014 по 4 січня 2015 року. Священні останки одного з найбільших місіонерів, іспанського єзуїта, покровителя місій, зберігаються в особливій усипальні-ковчезі зі скла і срібла в базиліці Доброго Ісуса в Гоа, однак для вшанування вірними вони будуть перенесені у просторіший собор.

Виставлення мощей святого Франциска Ксаверія відбудеться вже 17-й раз: воно проводиться раз на десять років, і у прощі до них бере участь все більша кількість вірних із багатьох країн. У 1994 році, наприклад, помолитися біля мощей покровителя місій прибуло близько мільйона людей, у той час як у 2004 році кількість паломників перевищила два мільйони. У Гоа – найменшому серед індійських штатів, розташованому на західному узбережжі, – католики становлять близько 30% населення, яке в цілому налічує менш, ніж півтора мільйони жителів.

Святий Франциск Ксаверій народився у Наваррі в 1506 році. Разом зі святим Ігнатієм Лойолою він був одним із засновників Товариства Ісуса. У 1542 році він відправився з місією на Схід, почавши шлях євангелізації з Гоа. Під час своїх місіонерських подорожей святий Франциск приніс Добру Новину в багато країн Далекого Сходу. Він помер у віці 46 років в 1552 році по дорозі в Китай. Його тіло було спочатку перевезено до церкви Святого Павла в Малацці, а потім – у 1637 році – поховане в базиліці Доброго Ісуса, побудованій єзуїтами в Гоа. Франциск Ксаверій був канонізований у 1622 р. Папою Григорієм XV.