В Індонезії результатом боротьби влади з релігійним екстремізмом стають обмеження прав віруючих меншин
  • Срд, 19/12/2012 - 15:58

Боротьба індонезійського уряду з релігійним екстремізмом загрожує перерости в боротьбу з релігійними меншинами. Число конфліктів, причиною яких є релігійна нетерпимість, продовжує збільшуватися, в той же час кількість акцій насильства, скоєних терористами також неухильно зростає, вважає Майкл Ватікіотіс з «Wall Street Journal».

 

За перші 4 місяці цього року підтримувана Світовим банком система моніторингу в Джакарті зафіксувала понад 2400 інцидентів, у результаті яких загинули більше 300 осіб.

 

Wahid Institute в своїй доповіді про свободу релігії в Індонезії повідомляє, що в 2011 р. відзначено зростання релігійної нетерпимості на 18% в різних частинах країни в порівнянні з 2010 р. Це примітно, оскільки після відставки авторитарного лідера Сухарто країна переживає «зростання демократії». На думку America's Future Foundation, з настанням демократії в Індонезії право на свободу віросповідання потрапило під загрозу. У період між 1999 і 2002 р. були зроблені десятки нападів на представників релігійних меншин.

 

Індонезію часто називають зразком помірного і мирного ісламу. Протягом століть тут співіснували і процвітали іслам, християнство, індуїзм, буддизм і конфуціанство. Однак в останні десятиліття безперервне зростання кількості нападів на віруючих з релігійних меншин загрожує країні втратою «гарної репутації», вважають правозахисники.

 

Християнські лідери різних провінцій Індонезії не раз висловлювали своє занепокоєння з приводу зростання кількості нападів на громади і закриття церков. У червні-липні цього року тільки в провінції Ачех було закрито 20 протестантських і 4 католицьких храми.

 

У серпні десятки будинків шиїтів були спалені на території Східної Яви - уряд не зробив адекватних кроків.

 

«Індонезійська влада не в змозі адекватно реагувати на збільшення випадків насильства натовпу войовничих ісламістських груп на Яві й Суматрі щодо релігійних меншин, у т. ч. ахмад, християн і мусульман-шиїтів», вважає адвокат, директор Human Rights Watch Джон Сіфтон.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru