В Інгушетії археологи знайшли руїни стародавнього християнського храму
  • Суб, 23/11/2013 - 13:31

У Таргімській улоговині гірській частині республіки, в лісистій місцевості, названій «Інгушські ворота», на правому березі річки Асса виявлені руїни стародавнього християнського храму. Знайшов унікальну культову споруду, приховану під листям, відомий інгушський археолог Умалат Гадієв.

- Споруда досить велика: близько десяти на п'ять метрів. Товщина стін 70 см, - розповів вчений, - Споруда збереглася в висоту до 2.4 метрів. Видно, що всередині був один молитовний зал. Стіни зсередини покриті вапняною штукатуркою світло-жовтого кольору. Інтерес дослідників викликають глухі поглиблення, що збереглися в інтер'єрі храму північної стіни.

Нагадаємо, що це вже четвертий класичний християнський храм, відкритий інгушськими дослідниками в Таргімській улоговині гірської Інгушетії.

- Храм мені допомогли знайти місцеві краєзнавці з селища Мужичи. Знаходиться він в сосновому бору на березі Асси. Дата його побудови - час приблизно з X по XIII століття, саме та епоха, коли перед татаро-монгольською навалою на Північному Кавказі процвітало християнство.

Храм був побудований стародавніми інгушами-християнами. Однак, зруйнований він був аж ніяк не лютими завойовниками, а просто покинутий через відхід християнства і християнських місіонерів після навали на Кавказ полчищ хана Батия.

- Дивно, що руїни так довго не виявив жоден учений. Адже, поруч, буквально в 150 метрах, знаходиться всесвітньовідомий Таргімський храм, відкритий і досліджений археологами ще в 20-ті роки минулого століття, - дивується Умалат.

Знайдені руїни храму, за словами Умалата Гадієва, свідчить, наскільки міцними були позиції християнства на Північному Кавказі в стародавні часи. Зараз поряд з храмом археологи ведуть розкопки, які допоможуть виявити старовинні артефакти і пролити світло на саму історію храм і його творців.

Як зазначає Умалат Гадіев, знайдений храм є найменшим з чотирьох християнських храмів, що збереглися з X -XIII століть в Інгушетії. Зараз зруйнованій споруді загрожує зсув, і археологи готуються звернутися до уряду Інгушетії, з тим, що він допоміг зберегти цінну знахідку.

Олексій Дроботов

Джерело: www.blagovest-info.ru