В Іспанії ніхто не спить, коли Ісус іде на Голготу
  • Птн, 19/04/2019 - 11:32

У Великий Четвер в Іспанії відбуваються різноманітні покутні процесії. Однією із найбільш визначних є процесія з Христом Доброї смерті, що проходить в м. Малага. Учасники несуть статую розіп’ятого Христа, створену ще в XVII ст. скульптором Мена, яка зберігається в храмі св. Домініка.

Участь в цій процесії, ще від 1921 року, традиційно беруть тисячі вірних, коли ця статуя стала покровителем іспанських легіонерів і доброї смерті.

Як інформує Vatican News, під час спалювання церков і монастирів в травні 1931 року, після проголошення ІІ Республіки, оригінальна скульптура була знищена, вцілів лише невеликий її фрагмент.

Теперішню копію скульптури Мени виконали в 1941 році. У Великий четвер вона припливає кораблем до порту в Малага, звідки її знімають легіонери, співаючи свій відомий гімн «Наречений смерті». Опісля вони переносять фігуру розіп’ятого Христа до каплиці, звідки увечері вирушає кількагодинна процесія.

В багатьох місцевостях провінції Теруель опівночі б’ють в бубни, що повинно нагадувати про те, як зрушилась земля, побачивши смерть Ісуса.

В Севільї відбувається процесія під назвою «Madrugá», що в перекладі означає «світанок», в рамках якої опівночі стартує головна хода Великого Тижня.