В Італії проголосили блаженним семінариста, закатованого комуністами
  • Нед, 06/10/2013 - 10:34

5 жовтня в Модені відбулася урочиста Свята Літургія, на якій був зарахований до лику блаженних 14-річний семінарист Роландо Ріві, убитий партизанами-комуністами в 1945 році. Святкове богослужіння очолив представник Святішого Отця префект Конгрегації з канонізації святих кардинал Анджело Амато.

Роландо Ріві народився 1931 року в італійській провінції Реджо-Емілія, і його потужне свідчення любові до Ісуса припало на роки Другої Світової війни, пронизаної атмосферою ворожості до священиків. З юних років він любив молитву і дуже рано відповів на покликання до священства. У віці 11 років Роландо вступив в малу  семінарію і тут вперше одягнув сутану, яку носив аж до свого мучеництва.

Коли семінарію окупували німецькі війська, він повернувся додому в Сан-Валентіно-ді-Кастелларано і продовжив навчатися під керівництвом парафіяльного настоятеля, принісши з собою в це містечко полум'яне свідчення віри і милосердя. Саме з цієї причини, а також через те, що інші хлопці, бачачи його свідоцтво, наближалися до Церкви, 14-річний Роландо потрапив у поле зору групи комуністичних партизанів. У 1945 році його викрали, побили і катували, а потім, знявши з нього сутану, застрелили. Перед смертю він просив катів дати йому час помолитися за своїх батьків. Закінчивши земне життя з молитвою, Роландо підтвердив свою приналежність до Ісуса і Його вчення про любов до ворогів.

Кардинал Анджело Амато зазначив: «З дитинства Роландо любив всіх людей, - не лише батьків, братів і сестер, але й ворогів. Це було і залишається революційним вченням, - зрозуміло, в доброму сенсі, - бо воно породжує відносини братства, терпимості і поваги до інших, без пригнічення, примусу і кровопролиття».

Від цього образу дитини, жорстоко вирваної з життя, не походить почуття образи або помсти, - підкреслив кардинал Амато: «Ми згадуємо і святкуємо історію маленького мученика Роландо Ріві в дусі прощення, примирення і братерства між людьми. І голосно підносимо голос: нехай припиниться братовбивча ненависть, тому що справжній християнин нікого не ненавидить, ні з ким не воює, нікому не приносить зла. Єдиним законом християнина є любов до Бога і любов до ближнього. Людські ідеології нищать, але Євангеліє любові ніколи не знає заходу: це Добра Новина, що приносить для всіх мир та добро».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va