В Італії проходить міжнародна літургійна конференція
  • Птн, 31/05/2013 - 19:15

З 30 травня до 1 червня в Бозе на півночі Італії триває XI Міжнародна літургійна конференція на тему "II Ватиканський Собор. Літургія, архітектура, мистецтво ". Вона приурочена до 50-річчя прийняття соборної конституції Про Літургії "Sacrosantum Concilium". У форумі, який відбувається в монастирі місцевої екуменічної спільноти, беруть участь фахівці у сфері літургіки, мистецтва і архітектури з Італії, Франції, Німеччини, Бельгії, Швейцарії, Австрії та Ватикану. Вони проаналізують історичні, богословські та художні наслідки конституції "Sacrosantum Concilium" і особливо зосередяться на її сьомому розділі, присвяченому сакральному мистецтву і літургійному приладдю.
 

Серед тем, які будуть обговорювати: архітектура та мистецтво під час II Ватиканського Собору, літургійна естетика, навчання мистецтва і Літургії, проблема поколінь церковних архітекторів, екуменічні аспекти літургійної реформи, Папи і сучасне мистецтво.

 

Один з учасників конференції, бельгійський кардинал Готфрід Даніелс, кажучи про актуальність цієї тематики, зазначив, що існують три шляхи, що ведуть до Бога: правда, доброта і краса. На сторінках "L'Osservatore Romano" кардинал припустив, що правда і доброта є мало зрозумілими сучасній людині у зв'язку з пануючим скептицизмом і невір'ям в існування досконалого добра. "Тому ворота краси легше відкриваються для наших сучасників", – зазначив він. Кардинал Даніелс додав, що в сучасних людей "правда викликає сумнів, доброта – печаль, а краса обеззброює". На його думку, в інші епохи, можливо, люди менше відчували ці перешкоди в пошуку Бога, але сьогодні саме краса є привілейованим шляхом у цьому напрямку. "Це  шлях для людини нашого часу в її пошуках Бога", – наголосив кардинал. Тому, на його думку, розмірковувати над ним в контексті Літургії особливо важливо.

За матеріалами  http://be.radiovaticana.va