В Італії виявили найдавніший рукопис Тори
  • Срд, 29/05/2013 - 20:25

Манускрипт Тори з університету Болоньї міг бути написаний понад 850 років тому.

Представники університету в Болоньї повідомили, що виявлена, можливо, найдавніша копія повного зібрання священних для юдеїв текстів Тори.

Рукопис перебував в університетській бібліотеці, але про його існування не знали через помилку при маркуванні, повідомив викладач івриту Мауро Перані, який працює в університеті.

Раніше вважалося, що рукопис з м'якої овечої шкіри довжиною 36 метрів має вік лише кілька століть.

Проте після проведення дослідів з визначення віку радіовуглецевим методом у США та Італії було встановлено, що пергамент, можливо, був написаний понад 850 років тому.

Університет повідомив, що помилка у визначенні дати створення манускрипту була допущена в 1889 році, коли бібліотекар Леонелло Модон вирішив, що збірка священних текстів датується XVII століттям.

Однак,  коли професор Перані недавно оглядав манускрипт, він дійшов висновку, що використаний  стиль розповіді відносився до традиції стародавнього Вавилону, а отже пергамент повинен бути набагато древнішим.

Ще одним покажчиком  більш давнього віку реліквії стало те, що в тексті є деякі деталі, які були згодом заборонені при написанні пізніших копій текстів філософом Мойсеєм Маймонідом в XII столітті, повідомив університет.

За матеріалами www.bbc.co.uk