В Італії вперше відбулися дні духовної віднови для дружин священиків УГКЦ із Західної Європи
  • Втр, 18/06/2013 - 10:30

15-16 червня 2013 р., в північно-західному італійському місті Савона з боку УГКЦ в Італії було вперше організовано дні духовної віднови для дружин священиків. Реколекції відбулися за ініціативи пані Люби Тарасенко, які проводив Преосвященний владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор. Аніматорами були сестра Марта Козак, СНДМ, та сестра Юстина Голубець, СНДМ.

 

Так, в суботу, 15 червня, після відправ Утрені та Божественної Літургії, яку відслужив владика Діонісій, учасниці реколекцій мали першу науку. У ній реколектант проаналізував біблійну структуру усіх покликань в Старому та Новому Завітах: «Спершу є завжди Божа ініціатива і лише потім відповідь людини. Покликаний може відповісти «Так» або «Ні». Інколи він боїться і почуває себе недостойним поклику. Бог дає запевнення: «Не бійся! Я з тобою!». Інколи Бог дає знаки для покликаного. Палиця для Мойсея, сувій Єзекиїла, жевріючий жар Ісаї, кит для Йона, Єлизавета, що зачала у своїй старості для Богородиці… Згодом Господь дає місію. Місію Він дає і дружині священика. Полягає вона в тому, щоб творити справжню християнську родину, бути прикладом для інших, і нести всі тягарі родинного життя».

 

Продовжуючи тему покликання, під час другої науки Владика Діонісій поділився духовними роздумами про Богородицю як приклад реалізації покликання: «У Пресвятій Богородиці здійснюється попередня структура покликань. Де нарешті людина покірно і без вагань відповідає «Так!». «Ось я Господня слугиня: нехай зі мною станеться по твоєму слову!». І ця відповідь супроводжувала життя Марії аж до Успіння, серед найбільших випробувань: подорож до Вифлеєму, народження Ісуса у вертепі, втеча до Єгипту і поворот до Назарету, докори з боку Ісуса, перебування в тіні під час слави Ісуса, а присутність під час Його страждань і Його смерті на хресті. Ïї відсутність під час Його з’явлень після Воскресіння, але присутність, коли починається ера Церкви, де вона разом з Апостолами перебуває на молитві, очікуючи приходу Святого Духа. Тому і нам потрібно почути цей поклик і знайти в собі мужність зробити цей вибір, і сказати «так», як це зробила Богородиця».

 

Важливими  були практичні поради с. Марти щодо випікання просфорів та догляду за церковними речами та ризами священика. Сестра Юстина була також незамінною, адже вона не тільки поділилася досвідом та методикою проведення катихизації для маленьких діток на парохії, але й разом з сестрою Мартою доглядала малюків, які прибули з матерями на реколекції. Тому часто духовні науки супроводжував дитячий сміх, що линув з двору. Своїм особистим досвідом щодо роботи на парохії ділилася також пані Любов Тарасенко, яка доклала найбільше зусиль до організації реколекцій.

 

У неділю, 16 червня, після Утрені та Божественної Літургії, владика Діонісій розпочав третю науку. В ній Апостольський Візитатор наголосив на  значенні молитви в житті кожного християнина як діалогу, розмови з Богом: «Справжній діалог полягає не лише у висловлюванні, але передусім у вмінні слухати.  Тому, коли ми застановляємося на молитві, перш ніж звертатись до Всевишнього зі своїми просьбами, нам слід залишитись в тишині і послухати, що промовляє нам Господь. Повторючи слідом за старозавітнім пророком Самуїлом: "Говори, Господи, слуга Твій слухає"».

 

Учасниці реколекцій щиро вдячні владиці Діонісію та пані Любі Тарасенко за прекрасно організовану нагоду для духовної зустрічі дружин священиків УГКЦ із Західної Європи.

 

«Духовні науки владики Діонісія, гарна молитовна атмосфера, приємне спілкування  і цінні практичні  поради залишаться для нас незабутніми»,- з такими враженнями залишали Савону у неділю ввечері учасниці реколецій.

 

Повідомила Віра Біла
Джерело www.chiesaucraina.it