В Італії знайшли теракотову скульптуру Христа XV століття, яку вкрали нацисти
  • Срд, 20/12/2017 - 11:07

Теракотовий бюст Христа, виконаний одним з відомих італійських майстрів епохи Відродження Маттео Чівіталі (1436-1501), повернувся в тосканське місто Лукка, звідки був викрадений понад 70 років тому. Як повідомляє "La Stampa", раніше ця скульптура прикрашала церкву Santa Maria della Rosa.

Бюст знайшли в листопаді цього року в результаті спецоперації, проведеної силами командування карабінерів з охорони культурної спадщини, проте відомо про знахідку стало лише зараз. Під час операції були виявлені й інші твори мистецтва, втрачені під час Другої світової війни.

Розслідування привело карабінерів до продавця антикваріату, а потім - до приватного колекціонера, який і не підозрював, яку історію має цей дорогоцінний витвір мистецтва.

"Це свято для нашого міста", - зазначив мер Алессандро Тамбелліні.

Повідомляється, що скульптуру покажуть у національному музеї вілла Гуініджі, частина експозиції якого присвячена творчості Чівіталі. Однак згодом вона повернеться в церкву, з якої була викрадена 73 роки тому.

Шедевр п'ятнадцятого століття був вкрадений у лютому 1944 року. У 1947 році теракотове творіння було згадано у доповіді тодішнього Міністерства освіти Італії як викрадене німецькими військами.

У 2008 році сліди скульптури виявили в каталозі Міжнародної виставки антикваріату, що відбулася в 1981 році у флорентійському Палаццо Строцці, після чого і почалися пошуки зниклого раритету.

Маттео Чівіталі вважався одним з відомих скульпторів тосканської школи епохи Ренесансу. Його твори вирізняються вишуканістю, суворою обробкою форм й елегантним виконанням. Велика частина його робіт знаходиться в рідному місті майстра.