В Івано-Франківській Архиєпархії урочисто відкрили Ювілейний рік Божого милосердя
  • Нед, 13/12/2015 - 21:49

У неділю, 13 грудня, в Архикатедральному і Митрополичому Соборі Воскресіння Христового урочисто відкрили Ювілейний Рік Божого Милосердя, що його проголосив Папа Франциск. Літургійний чин відкриття Дверей Милосердя здійснив Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир. 

Розпочались урочистості з Архиєрейської Божественної Літургії, яку наш Владика служив разом з духовенством Архиєпархії. Під час проповіді Митрополит Володимир доносив до вірян Послання Блаженнішого Святослава з нагоди проголошення Святого року Божого Милосердя. "Коли Господь забажав об’явити себе людині, познайомити нас із собою і відкрити істину про себе, то Він назвав себе насамперед Богом милосердним. Показуючи Мойсеєві свою славу в синайському явленні, наш Господь так сказав про себе: «Бог милосердний і ласкавий, нескорий на гнів, могомилостивий та вірний» (Вих. 34, 6). Проте вповні Бог Отець вилив на нас свою милосердну любов у власному Сині, Ісусі Христі. Про це наш Спаситель навчав своїх учнів словами: «Бо так Бог полюбив світ, що Сина свого єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, а жив життям вічним» (Ів. 3, 16). Бути християнином означає насамперед повірити в Боже милосердя щодо себе, повірити в Божу любов. Євангелист Іван дуже наголошує на цьому, ділиться з нами своєю вірою і каже: «Ми пізнали і увірували в ту любов, яку Бог має до нас» (І Ів. 4, 16)... У цей Святий рік віддаймо себе і весь світ під Покров Богородиці – Матері Милосердя. «Бог серед нього, воно не похитнеться» (Пс. 46, 6) - ці слова псалмоспівця знаходимо в соборі Святої Софії Премудрості Божої в місті Києві, де б’ється джерело нашої прабатьківської віри. Вони виражають віковічну впевненість нашого народу в могутній Божій опіці над містом і країною завдяки неустанним молитвам нашої Небесної Заступниці - Нерушимої стіни, Київської Оранти", - йдеться у Посланні.

На завершення Божественної Літургії, вся громада і духовенство вийшли на площу Андрея Шептицького і вже там, поблизу Собору, відбувся Чин відкриття Дверей Милосердя та проголошення Архікатедральний Собор відпустовим місцем з нагоди Святого Ювілею.

Варто також сказати, що в Івано-Франківській Архиєпархії такий же Чин був здійснений Преосвященним Владикою Йосафатом в храмі Успіння Пресвятої Богородиці, що в с. Крилос.

Цікавим є і той факт, що сьогоднішнє торжество співпало з річницею проголошення Івано-Франківської Митрополії.