В Івано-Франківській міській дитячій клінічній лікарні відкрили «вікно життя»
  • Втр, 17/12/2013 - 10:35

При Івано-Франківській міській дитячій клінічній лікарні, 4 грудня, що знаходиться по вул. Чорновола, 44, відкрили «Вікно життя», де мати може анонімно залишити небажане для неї немовля і ним заопікується держава.

На жаль, в Україні ще бувають випадки, коли породіллі позбавляються новонароджених абсолютно в негуманний спосіб і це призводить їх до смерті. Саме тому в багатьох областях працюють «Вікна життя», в Івано-Франківську воно чотирнадцяте. Це спеціальні пункти, в яких жінки можуть анонімно залишити своє небажане немовля. Вони є альтернативою смітнику, де інколи матері  у відчаї залишають дітей. Тож тепер з’явилась можливість врятувати маленьке життя, а материнську душу – від смертного гріха.

Посвячення «Вікна життя» сьогодні здійснив митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин, який наголосив на важливості захисту та збереження людського життя від моменту зачаття.  Кожну дитину слід захистити, особливо ту, що не має ще голосу і потребує особливого захисту. Саме це вікно життя, може стати місцем, де життя буде збережене і доглянуте, наголосив митрополит, повідомив для прес-служби о. Руслан П'яста.

Зініціювали та провели підготовку до відкриття «Вікна життя» громадська організація «Івано-Франківський християнський рух за життя» та міська дитяча клінічна лікарня.

За словами директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Романа Мельника, цим відкриттям медики хочуть привернути увагу громади і дати шанс на життя дітям.

«Це біда для цілого людства, коли мама залишає своє немовля, - говорить головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк. – Таке «Вікно життя» є необхідне. Адже за декілька попередніх років було знайдено в різних місцях шестеро покинутих мертвих малюків, яких можна було врятувати. Звичайно краще, щоб таких випадків не траплялося і не виникало потреби у «Вікні життя», а матері своїх дітей ростили, любили, виховували. Але ми розуміємо, що це життя. І в ньому, без сумніву, бувають різні ситуації, які спонукають до таких дій, це – соціальний стан, економічні та сімейні проблеми, а також психічні захворювання».
Медики міської клінічної дитячої лікарні запевняють, що таким діткам надаватиметься необхідна допомога та огляд фахівця. Та насамперед закликають бути в першу чергу матерями і берегти дароване життя.

Довідка: Ідея «Вікна життя» народилася ще у 12-у столітті, коли Папа Римський Інокентій ІІІ наказав створити такі місця. Перше таке «вікно» діяло в госпіталі Святого Духа в Римі, поряд з Ватиканом. Це був дерев’яний циліндр, який містився у стіні. Мати залишала там дитину і рухала дзвіночок, щоб почули монахині.
Ідею «Вікна життя» в нашому столітті підтримав найбільший авторитет католицького світу блаженний Йоан Павло ІІ. В своїй енцикліці «Evangelium vitae» навчає, що: «Кожна дитина вже від моменту зачаття – це Божий дар. Цей дар інколи важко сприйняти, але він завжди безцінний. Потрібно перш за все змінити своє відношення до зачатої дитини, навіть якщо вона з’явилася, як то кажуть «несподівано». Вона є людською особою.»

Джерело: http://ugcc.if.ua