В Івано-Франківську урочисто відкрили Католицьку школу
  • Срд, 17/09/2014 - 19:23

16 вересня відбулося відкриття нового приміщення Католицької школи по вул. Шевченка, 11. Очолив відкриття і освячення Архієпископ і Митрополит Володимир Війтишин з чисельним духовенством та гостями, які прибули на відкриття школи.

Невеликий екскурс перед відкриттям було проведено гостям, яке провів прот. Михайло Клапків – Економ Архієпархії, як відповідальний за даний проект, який успішно завершено.

Серед гостей були присутні: Архієпископ Томас-Едвард Галіксон - Апостольський Нунцій в Україні, Преосвященний Кир Ігор Возняк – Митрополит Львівський, Преосвященний Кир Василій Семенюк – Митрополит Тернопільський, Преосвященний Кир Василій Івасюк – Єпископ Коломийсько-Чернівецький, Преосвященний Кир Михайло Бубній – Екзарх Одеський, Єпископ-Помічник Івано-Франківський Кир Йосафат Мощич, протопресвітери Архієпархії та духовенство.

Поважними гостями з Німеччини, які сприяли реалізації проекту  були:  п. д-р Вайль Крістоф – Посол Німеччини в Україні, п. д-р Альберт Герхат – директор БО «Реновабіс», п. Зауер Йоахім – референт БО «Реновабіс», представники єпархії Гільдесгайм, представники християнських шкіл з України, представники міської та обласної влади, освіти міста і області.

«…сьогодні дякуємо всім хто є присутній на цьому святі, які спричинялися до реалізації цього соціального проекту для наших школярів. «Даремно працює будівничий, якщо Господь не благословить його…», тому  найголовніше дякуємо Господу Богу, який благословив нас на цю відповідальну працю. Церква дарує Вам діти це нове приміщення, щоб ви, навчаючись були добрим фундаментом для нашої Батьківщини України і будували її вільною та мирною… » - наголосив Митрополит у подячному  слові.

Наголошуючи на історичній будівлі приміщення школи, яка була власністю Церкви до 1946 р.Б. і виконувала роль Івано-Франківської духовної семінарії, привітав всіх присутніх Апостольський Нунцій, зауваживши важливість виховання і навчання школярів у дусі Божого проводу.

Серед виступаючих, висловив свої слова привітань і побажань Посол Німеччини та директор БО «Реновабіс» сконцентровуючи свою уваги на важливості такого роду проектів та співпраці між Німеччиною та Україною, як державами партнерами. «…християнське завдання освіти створює для молодих людей життєвий простір у якому Дух свободи і Євангеліє любові є живим…» - наголосив п. д-р Альберт Герхат – директор БО «Реновабіс». «..Україна є на правильному шляху. Ми пітримуємо Вас і одним з таких виявів є наше сприяння у відкритті школи….» - зауважив п. д-р Вайль Крістоф – Посол Німеччини в Україні.

В свою чергу Економ Архієпархії прот. Михайло Клапків, подякував усім за сприяння у реалізації даного проекту і наголосив: «…ми не будемо зупинятись на даному. На часі є будівництво великого спортзалу та їдальні, які будуть побудованими на території школи, щоб розбудовувати і вдосконалювати дане шкільне приміщення для добра школярів, які є нашим майбутнім….».

Завершились урочистості святко-патріотичним концертом, який підготували учні Католицької школи, яку очолює, як директор с. Йосифа Кияк, ЧСВВ

Ієрей Юрій Трухан – прес-секретар Архієпархії.

 

ДОВІДКА.

Економічний відділ Архієпархії, який очолює о. Михайло Клапків зреалізовувала даний проект на протязі 5-ти років: передача приміщення, ремонтні роботи, оформлення документації. Згідно даного проекту дане приміщення буде слугувати для потреб Католицької школи. Завершено внутрішньо-оздоблювальні роботи: виконано малярні роботи, підлогова плитка, встановлено внутрішні двері, завезено обладнання для навчальних класів, обладнано комп'ютерний клас, спортзал, їдальню, встановлені світильники, завезено шкільні меблі. На даний час завершується малювання останньої частини фасаду. Відкриття заплановано на вересень 2014 р.Б.  У 1907 році була збудована дана будівля для потреб тоді ще Станіславівської єпархії. З 1907 по 1946 роки у вищезгаданому будинку функціонувала Духовна Семінарія цієї ж єпархії. У 1946 році з приходом радянської влади будівля була незаконно конфіскована. У 2006 році Івано-Франківській архієпархії будинок був переданий у власність і, отримавши благословення Митрополита Володимира Війтишина, надалі служитиме для потреб Католицької школи св. Василія Великого міста Івано-Франківська. Загальна площа будівлі складає 4250 м². Для повноцінного функціонування Католицької школи у даному приміщенні є передбачені навчальні класи для школярів, кабінети для вивчення біологічних, історичних, математичних наук, спортзал, конференц-зал, каплиця, їдальня. До 1 вересня 2014 року Івано-Франківська архієпархія планує повністю завершити капітальний ремонт будівлі.