В Івано-Франківську відбудеться перепоховання 134 жертв НКВС
  • Втр, 20/03/2018 - 18:40
Сьогодні, 20 березня, у залі засідань Івано-Франківської міської ради відбулася прес-конференція щодо перепоховання віднайдених останків жертв НКВС.

Як зауважив заступник міського голови Микола Вітенко, у серпні 2017 року під час прокладання кабелю, комунальники виявили останки людей на вулиці Ленкавського.

«Розкопки були завершені у вересні 2017 року. Серед 134 останків, було 70 чоловіків, 53 жінок та 2 дитячі скелети. Ще дев’ять скелетів не змогли ідентифікувати. Нарешті ці жертви комуністичного режиму зможуть знайти спокій. Дуже важливо пам’ятати свою історію», – наголосив пан Вітенко.

У свою чергу Митрополит Володимир зауважив, що майже в кожній прикарпатській родині були родичі замордовані режимом НКВС.

«Ще раз ми досвідчили, що відбувалося на наших землях у ті часи. Для нас це має бути великим уроком. За що убили тих людей? За те, що були християнами, любили Україну? За це їх варто було убивати? Робили це такі ж християни. Ми бачимо, коли люди потрапляють у гріх, за ним йде злочин», – сказав Владика Володимир.

Митрополит подякував тим, хто займався розкопками і дав можливість влаштувати християнський похорон для невинно замордованих людей.

«Я прошу, щоб ми всі разом зійшлися на молитву за цих людей, які стільки років чекали на достойне поховання. Прошу всіх, хто де буде, коли почнуть дзвонити дзвони застановився на мить і вшанувати хвилиною пам’яті цих невинних людей», – закликав Митрополит Володимир.

За словами директора КП "Память" Василя Тимківа, це вже втретє, коли «заговорила» земля у Франківську.

«Перший раз це сталося у Дем`яновому лазу, другий – на вулиці Мельника і це третє свідчення злочину. Будь-яка нація формується у трьох вимірах: майбутньому, сьогоденні і минулому. Рідко коли виявляється можливість якось оминути минуле. І це перепоховання є такою можливістю поєднатися з нашими предками. Можливо цим людям сказали, що їх готують до етапу, тюремна адміністрація видавала їм вилучені речі. А насправді їх вели на розстріл. Ось ті дрібні речі, які ми виявили дають нам можливість говорити, що серед тих останків імовірно є навіть тіло священика УГКЦ Степана Цибуха», – розповів пан Тимків.

Окрім того, Синкел у справах духовенства та священичих родин Архієпархії митр. прот. Олег Каськів повідомив громадськість про цьогорічну Хресну Дорогу вулицями нашого міста. За словами священнослужителя, наша спільна хода, яка відбудеться у неділю 25 березня, стане неначе продовженням тієї молитви за усіх невинно вбитих жертв енкаведистів, що їх перепоховання відбудеться днем раніше.

Прес-служба Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ за матеріалами Бліц-інфо