В Івано-Франківську відбулася зустріч синкелів у справах монашества Української Греко-Католицької Церкви
  • Нед, 10/04/2016 - 21:42

В Івано-Франківську при храмі Святих Кирила і Методія, яким опікуються Отці Згромадження Воплоченого Слова, 29 березня 2016 року відбулася зустріч синкелів у справах монашества Української Греко-Католицької Церкви.

Зустріч відбулася у родинній атмосфері, тим більше, що такого роду спільні зустрічі – це рідкість. Ініціатором зустрічі виступила Патріарша Комісія у справах монашества в  особі Преосвященного Владики Михаїла (Бубнія), а ідею прийняти гостей з великою радістю прийняв о. Йосафат Бойко, ВС, настоятель парафії та синкел у справах монашества Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Розпочалася зустріч Божественною Літургією, яку очолив Кир Михаїл, а відтак привітав всіх присутніх. При нагоді привітав Згромадження Воплоченого Слова з нещодавнім днем заснування згромадження (25 березня). Отець Йосафат провів маленьку екскурсію по храму, пояснивши символізми мозаїки, авторства о. Євгена Андрухіва та вітражів, роботи Радислава Лисенка.

Відтак всі перейшли до конферен-залу для засідання та обговорення різного роду запитань пов’язаних з діяльністю богопосвячених осіб.

 Кожен синкел (вікарій) мав нагоду прозвітуватися чи розказати про стан та діяльність богопосвячених осіб різних чернечих спільнот у різних єпархіях УГКЦ.

Владика поділився думками та планами з приводу служіння спільнот богопосвячених осіб у різних областях України та зосередив увагу на роль синкелів у справах монашества у відношенні до Єпископів відповідних архієпархій, єпархій чи екзархатів.\

У режимі «skype» зі всіма присутніми спілкувався Преосвященний Владика Богдан (Манишин), закликавши присутніх посприяти та співпрацювати, допомагати у справі реабілітації поранених з АТО.

Спільний обід став завершенням зустрічі, яка має як ціль ділення досвідом та взаємна допомога у служіннях, яке здійснюють богопосвячені особи у нашій Церкві.

 

о. Йосафат Бойко, ВС

Синкел у справах монашества Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

 

P.S. Що каже кодекс канонів про Протосинкелів і Синкелів?

Кан. 245 – У кожній єпархії повинен бути поставлений Протосинкел, який, наділений, згідно з загальним правом, звичайною владою заступника, допомагав би єпархіяльному Єпископові у керівництві всією єпархією.

Кан. 246 – Скільки раз цього вимагає належне керівництво єпархією, можуть бути поставленими один або більше Синкелів, які на підставі самого права у визначеній частині єпархії або в певному роді справ або щодо вірних, які належать до іншої Церкви свого права, і певної групи осіб мали б таку саму владу, яку загальне право надає Протосинкелові.

Кан. 247 –    § 1. Протосинкела і Синкелів вільно іменує єпархіяльний Єпископ і може їх усунути, дотримуючись кан. 215,    §   § 1і 2.
   § 2. Протосинкел і Синкел мають бути неодруженими священиками, хіба що партикулярне право власної Церкви свого права постановляє щось інше, по змозі з священнослужителів, приналежних до єпархії, які мають не менше тридцяти років життя, є докторами або ліценціятами або принаймні знавцями якоїсь галузі священного знання, відомі здоровою наукою, чесністю, розсудливістю і досвідом у веденні справ.
   § 3. Уряду Протосинкела або Синкела не слід доручати однокровним єпархіяльного Єпископа аж до четвертого ступеня включно.
   § 4. Єпархіяльний Єпископ може Протосинкела і Синкелів добирати також з іншої єпархії або з іншої Церкви свого права за згодою, однак, їхнього єпархіяльного Єпископа.

Кан. 248 –    § 1. Якщо загальне право виразно не наказує чогось іншого, Протосинкелові в усій єпархії, а Синкелам в обсязі наданого їм уряду належить така сама виконавча влада керівництва, що й єпархіяльному Єпископові, за винятком тих справ, які єпархіяльний Єпископ застеріг собі або іншим або які на підставі права вимагають його спеціяльного доручення, без одержання якого акт, для якого потрібне того роду доручення, є недійсний.
   § 2. Протосинкелові і Синкелам в обсязі їх компетенції належать також сталі повноваження, надані Апостольським Престолом єпархіяльному Єпископові, а також виконування рескриптів Апостольського Престолу або Патріярха, хіба що виразно наказано щось інше або це сталося з уваги на особисті якості єпархіяльного Єпископа.

Кан. 249 – Протосинкел і Синкели про важливіші справи, як ті, що їх треба виконати, так і виконані, повинні доповідати єпархіяльному Єпископові і ніколи не слід їм діяти проти його волі і намірів.
Кан. 250 – Протосинкел і Синкели, які є пресвітерами, під час тривання уряду мають привілеї і відзнаки гідності першої після єпископської.

Кан. 251–    § 1. Протосинкел і Синкели залишають свій уряд після закінчення визначеного часу, внаслідок зречення, прийнятого єпархіяльним Єпископом, або усунення.
   § 2. Під час вакантності єпархіяльного престолу щодо Протосинкела і Синкелів слід дотримуватись кан. 224.
   § 3. З моменту припинення уряду єпархіяльного Єпископа припиняється влада Протосинкела і Синкелів, хіба що вони є висвяченими Єпископами.