В Івано-Франківську відзначили Всесвітній день медичної сестри
  • Суб, 13/05/2017 - 09:23

12 травня відзначається Всесвітній день медичної сестри. Хоча фактично святу вже більше як сто років та офіційно воно було засноване тільки в 1971 році. В Україні його святкують з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України.

В історії цивілізації медицина має гарну і багату історію. Традиційно її визначають як покликання, як мистецтво, як служіння людині в потребі. Медсестринство виникло з традиційних форм опіки і лікування. Таким чином, медсестринство розглядається як гуманна і фундаментальна діяльність. Про це зазначив і Єпископ-помічник Івано-Франківської Архиєпархії Преосвященний Владика Йосафат Мощич під час молебні до Богородиці з нагоди свята, яку відслужив спільно з о. Русланом П’ястою та о. Ярославом Рохманом.

За словами Владики, професія медичної сестри є місією служіння хворому і тим каналом, через який проходить благодать і ласка Божа на зцілення. Це вбачається і в погляді, і в голосі, і в її поставі. «Світ сьогодні є жорстоким, - додає Преосвященний Йосафат. – Та Господь шукає тих людей, які можуть йому послужити, бути милосердними та ніжними, подати руку допомоги, зауважити, виправити і передати цю почесну любов іншим».

Також помічник Івано-Франківської Архиєпархії нагородив почесними Митрополичими грамотами медичну сестру обласного клінічного центру паліативної допомоги Наталію Тачинську, старшу медичну сестру відділення онкогематології обласної дитячої клінічної лікарні Наталію Приймак та медсестру відділення гемодіалізу обласної клінічної лікарні Любов Гречаник

З нагоди професійного свята привітали присутніх і заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віталій Федорів, начальник міського управління охорони здоров’я Марія Бойко та голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Наталія Бирчак. Керівники вручили спільну подяку від департаменту охорони здоров’я та Обласної спілки воїнів АТО медичній сестрі травматологічного відділення ОКЛ, волонтеру Тетяні Фреїшин. Такі ж подяки отримали ще п’ять медсестер області. 

Нині в лікувально-профілактичних закладах України працює понад 402,8 тисячі молодших спеціалістів з медичною освітою. Із них понад 290 тисяч – медичні сестри. В Івано-Франківській області їх нараховується близько 12 тисяч.

Медик – одна з найгуманніших професій на землі, але серед медиків найлюдяніша, найпочесніша та подеколи найважча професія – медична сестра. У всі часи медичні сестри є зосередженням милосердя. Про цю важливу рису медсестри говорить позаштатний спеціаліст ДОЗ ОДА з медсестринства Наталія Ружило. І, мабуть, не випадково, що важка місія медичної сестри здебільшого лягає на тендітні жіночі плечі. Як стверджує фахівець, більше 90% медсестер є жінки, бо саме жіноче чутливе серце, добрі руки та велике терпіння так необхідні у цій професії.