В Івано-Франківську збудують нове приміщення Католицької школи-гімназії
  • Втр, 09/05/2017 - 13:03

Дивлячись на Христа, доброго і терпеливого Вчителя, Церква від самих початків свого існування розуміла важливість проповіді і навчання Слова Божого. Христос постійно навчав у храмі, при синагогах, в приватних оселях та на кожному місці, де перебували люди. Церква впродовж віків залишається вірною Його наказу «йти і навчати усі народи». Саме тому від самих початків Церкви апостоли  проповідують та навчають.

Перші університети Європи, велика кількість єзуїтських навчальних закладів, виховні установи св. Івана Дон Боско, які розповсюдили свою діяльність на цілий світ і багато іншого – усе це є відповіддю людей на заклик Христа до навчання і виховання, а також – виявом розуміння важливості освіти для людей усіх поколінь.  

Для розвитку держави є необхідним, щоб молоді люди, простуючи в житті, стояли на міцних християнських підвалинах, будучи зрілими та всебічно розвинутими – як інтелектуально, так і духовно. Тільки завдяки якісній і всеохоплюючій освіті, яка підкріплена християнськими моральними цінностями, можна ефективно змінювати державу.

Це розумів і чинив з перших років своєї єпископської діяльності у Станіславові Митрополит Андрей Шептицький, подбавши про виділення земельної ділянки для будівництва семінарії. Згодом він засновує Львівську Богословську Академію, Богословське наукове товариство, Український католицький інститут, а також надає стипендії молодим українським студентам для здобуття освіти у найкращих навчальних закладах Європи.

Слідуючи наказу Христа «йти і навчати усі народи» та розуміючи важливість формування зрілої особистості, а також маючи за зразок діяльність Церкви у сфері освіти у Західній Європі, Івано-Франківська Архієпархія намагається перейняти відповідальність у формуванні зрілої і освіченої особи, працюючи задля розвитку Католицької школи святого Василія Великого у м. Івано-Франківську.

На сьогоднішній день вона є єдиним католицьким навчальним закладом для дітей та молоді в нашій Архієпархії та в Івано-Франківській області. Завдяки численним благочинцям і жертводавцям, відреставрована та оснащена сучасним обладнанням будівля школи у м. Івано-Франківську по вул. Шевченка, 11 була відкрита у 2014 р. Завдяки цьому понад 400 школярів отримали відповідні умови для навчання. На освяченні школи були присутні численні гості, серед яких колишній посол Федеративної Республіки Німеччини в Україні д-р Крістоф Вайль.

Основною місією нашої школи є навчання та виховання молодих громадян України на високих принципах християнської моралі при всебічному інтелектуальному та культурному розвитку.

У своєму щоденному служінні школа прагне досягти наступних цілей:

- Християнські цінності. Шкільний персонал разом з духовними особами намагаються передати християнські цінності молоді.

- Особистісний розвиток. Розвиток особистості має кінцеву мету перед собою – підготувати нових лідерів для державних структур для розвитку таких галузей як бізнес, політика, медицина і т.д.

- Якісна освіта. Школярі Католицької школи-гімназії повинні отримати всеосяжну загальну освіту, щоб мати право на навчання в провідних університетах України та за її межами. Молоді люди мають можливість вивчати іноземні мови задля кращого інтегрування в європейську спільноту та пропагування України у світі.  

Завдяки своїй хорошій репутації з’являється все більше бажаючих навчатися у школі. Зважаючи на це, та з метою покращення умов навчального процесу, Архієпархіальне управління зводить на території сьогоднішньої школи-гімназії по вул. Шевченка, 11 новий корпус. Він включатиме відповідні великі приміщення їдальні, яка уможливлюватиме усім учням повноцінне харчування протягом обідньої перерви; спортивного залу, у якому школярі матимуть необхідний простір для спортивного розвитку;  актової зали, яка є невід’ємною частиною будь-якої школи. У сьогоднішній головній будівлі школи по вул. Шевченка, 11 дані приміщення є неповноцінними, а тому їх створення є необхідною умовою для розвитку школи-гімназії із високим рівнем освітнього, спортивного, культурного та духовного виховання.   

Створюючи такі умови, учні отримають всебічний розвиток, який сформує чесних, відкритих та справедливих людей, що не дозволяють собі діяти всупереч сумлінню. Саме такі освічені громадяни нашої держави зможуть розбудувати вільну та процвітаючу Україну.