В Івано-Франківську відбувся семінар на тему: «Сучасний стан української каноністики»
  • Птн, 15/11/2013 - 14:21

14 листопада, у семінарійному храмі, відбулася знаменна подія. З нагоди відкриття Інституту Східного Канонічного Права ІФТА, 30-ліття проголошення Івано Павлом II Кодексу Канонічного Права та 1025-річчя Хрещення Руси-України, відбувся науково-практичний семінар на тему «Сучасний стан української каноністики» і презентація Тлумачного словника термінів канонічного права.

Розпочав конференцію, ректор Івано-Франківської Духовної Семінарії прот. Олександр Левицький, який привітав учасників семінару, та передав благословення, запевнення в молитвах та подяку від Високопреосвященішого Володимира Війтишина Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського та професора, доктора Єпископа Софрона Мудрого, ректора ІФТА, за організацію семінару та презентацію нової книги у галузі каноністики.

Опісля прозвучала доповідь на тему: «Сучасний стан української каноністики», викладача Тернопільської Вищої Духовної Семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого, промотора справедливості Трибуналу Верховного Архієпископства УГКЦ, доктора канонічного права ієрея Олега Хортика.

Доповідач відзначив знаковість цього семінару, як важливої наукової події. Потім він зосередився на детальному викладі історичної минувшини української каноністики, проаналізувавши її розвиток, а також науковий доробок українських фахівців-каноністів. Крім того була заторкнута і сучасна проблематика, проаналізовано ряд подій та явищ у розвитку сучасного канонічного права. Зокрема мова йшла про заснування товариства українських каноністів, публікацію наукових статей та монографій, видання підручників та практичних посібників і порадників, викладання канонічного права у церковних та світських навчальних закладах. Були згадані найвизначніші українські каноністи минувшини та сучасності. Попри дуже позитивну тенденцію розвитку, доповідач відмітив брак наукової праці у сфері каноністики, проблему уніфікації церковно-правової термінології, видання порадників канонічного права та працю над новою редакцією Партикулярного права.

Підсумком доповіді стала презентація книги, вже згаданого отця-доктора Олега Хортика «Тлумачного словника термінів канонічного права», яка є вкрай необхідною на сучасному етапі розвитку у галузі канонічного права.

Далі прозвучали цікаві запитання отця-доктора Андрія Танасійчука. Відбулося обговорення стосовно правильного застосування термінології та змістової конструкції Канонічного Права.

З привітальним та подячним словом звернувся до присутніх також отець-доктор Річард Горбань, віце-ректор ІФТА по науковій частині, особливо підкресливши важливість заснування на базі ІФТА Інституту Східного Канонічного Права. Воднораз він висловив глибоку подяку отцю-доктору Олесандру Левицькому, який призначений директором цього Інституту, за його жертвенність та сміливість у науковому та організаційному провідництві.

Підсумував семінар о. Олександр Левицький, зачитавши декрет Високопреосвященішого Володимира Війтишина Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського, про заснування  Інституту Східного Канонічного Права. Також о. Олександр зазначив велику необхідність його створення, окресливши широке поле його наукової діяльності і висловив надію, на плідну діяльність нової інституції. Зокрема видання власного наукового журналу, який би містив актуальні наукові розвідки у сфері каноністики. Отець-ректор висловив вдячність всім присутнім, побажавши здоров’я та Божого благословення на реалізацію очікуваних сподівань. А семінарійна братія на завершення семінару подарувала всім присутнім українське Многоліття.

Михайло Паляк,
Інформаційний центр ІФДС