В Ізраїлі знайшли тканини часів царів Давида і Соломона
  • Втр, 01/03/2016 - 18:46

Біблійні тканини часів царів Соломона і Давида були виявлені в долині Тимна на півдні Ізраїлю. Це перші знайдені зразки текстилю, що відносяться до даного історичного періоду.

«Раніше не було знайдено жодної тканини в таких місцях, як Єрусалим, Мегіддо і Асор, так що це дає унікальну можливість побачити цілий аспект життя, про яке раніше ми не мали уявлення, - сказав доктор Ерез Бен-Йосеф, який очолював дослідження, - ми знайшли фрагменти текстилю сумок, одягу, наметів, мотузок і шнурів».

Невеликі клаптики (деякі розміром всього 5х5 см), що стали надбанням науки, виткані різним способом і з різних ниток, вони відрізняються за кольором і орнаментом. Більшість виготовлені з вовняних ниток. Однак є і лляні фрагменти - такі тканини, впевнені археологи, були привезені з Йорданської долини або північної частини Ізраїлю.

Тканини були виявлені в районі мідних копалень в пустелі Арава. Завдяки посушливому клімату органічні волокна добре збереглися. Імовірно, знайденим клаптикам 3000 років. Дослідники вважають, що з виявлених фрагментів тканин були зроблені сумки і одяг людей, що тут жили, а також намети і мотузки.

На думку дослідників, одяг з майстерно витканого матеріалу, прикрашеного орнаментом, могли носити вмілі майстри, які керували на рудниках складним процесом плавлення міді. Знахідка також проливає світло на життя ідумеїв, які брали участь у війнах з ізраїльтянами.

Крім текстилю археологи виявили велику кількість насіння, що відносяться до семи видів згаданих в Біблії рослин, які росли в Ізраїлі. Серед них насіння двох видів злаків (пшениця і ячмінь) і п'яти видів фруктів (фініки, гранати, інжир, виноград і оливки).

Дослідники вважають, що навколо шахт жили так звані ідумеї, народ, про який відомо, що він вів затяжну війну з Ізраїлем. Дослідники вважають відкриття унікальним - при розкопках Єрусалиму, Мегіддо або Хазор не були знайдені настільки унікальні об'єкти. «Перед нами відкрилося крихітне вікно в живу тканину біблійного минулого, в Силіконову Долину Північного Ізраїлю, на початку цивілізації, яку ми раніше не могли помацати», - вважає професор.