В Калініграді (колишньому пруському Кеніґсберзі) патріарх Кіріл лякав парафіян війною Росії з Заходом
  • Нед, 07/12/2014 - 20:29

Як повідомляє офіційний сайт Московського патріархату, московський патріарх Кіріл в суботу, 6 грудня, у своїй проповіді, в часі візиту в Калінінград, говорив про Алєксандра Нєвського – князя, який був кровним побратимом сина Батия Сартака, який помагав Золотій Орді скріплювати владу на теренах Русі, установив драконівські податки на підконтрольних територіях, зрадив власного брата Андрія, який у союзі з королем Данилом Галицьким планував скинути ординську владу, здавши його плани Орді, та спровокувавши черговий ординський напад на Галичину і Волинь.

Патріарх, попри твердження історичної науки, розхвалив Нєвського як видатного полководця. Патріарху також привиділися якісь міфічні хрестові походи, які начебто Захід організовував проти Нєвського.

Патріарх не тільки залишився у міфологічному розумінні історії, але також і вдався до підсилення та розпалення антизахідної істерії в найзахіднішому російському анклаві.

«Прекрасно, що як вже я сказав, на західних рубежах Росії освячено храм на честь святого благовірного князя Алєксандра Нєвського. Будемо молитися, тут особливо, щоб він хоронив Росію від нападів, в тому числі й на цей регіон, щоб ніколи не було ніякої війни між Росією і Заходом», - заявив очільник московського православ’я.