В Канаді все більше батьків просять про евтаназію дітей
  • Пон, 30/10/2017 - 10:08

Через шістнадцять місяців після легалізації евтаназії для дорослих, канадські педіатри все частіше повідомляють про те, що батьки просять про можливість проведення такої процедури для їх дітей.

У Канадському педіатричному товаристві повідомляють про те, що його члени все частіше отримують прохання від батьків надати можливість проведення самогубства з допомогою лікаря для їх дітей.

Опитування лікарів також показало, що близько половини респондентів підтримують евтаназію дітей з «прогресуючими смертельними хворобами чи нестримним болем».

«Близько 2600 педіатрів попросили взяти участь в опитуванні на тему запитів щодо евтаназії для неповнолітніх, як з боку батьків, так і самих дітей. Близько 40% погодились на участь», - йдеться у повідомленні Товариства педіатрів Канади.

«35 педіатрів сказали, що впродовж минулого року мали «розвідувальні дискусії» із загальною кількістю 60 пацієнтів віком до 18 років. Дев’ять з опитаних педіатрів отримали «чіткі прохання» про евтаназію для 17 неповнолітніх.

Інших 118 педіатрів зазначили, що мали «розвідувальні бесіди» щодо евтаназії з батьками хворих дітей, охоплюючи загалом 419 дітей.

45% опитаних зазначили, що отримували чіткі прохання про евтаназію від батьків, включаючи загалом 91 дитину. Більше половини з цих прохань стосувались дітей віком до 1 року.

В іншому опитуванні, що охопило майже 2 тисячі членів Канадського педіатричного товариства, 46% респондентів зазначили, що вони б підтримали розширення закону про легалізацію евтаназії на так званих «дорослих неповнолітніх», тобто пацієнтів віком до 18 років, котрі можуть розуміти причину і наслідки певного рішення.

Однак др. Дон Девіс, педіатр паліативної опіки та глава Комітету з питань біоетики в Канадському педіатричному товаристві, зазначила, що педіатри, котрі підтримували цю ідею, робили це із багатьма застереженнями.

«Було дуже багато «Так, але…», - розповіла вона. - «Так, це можна було б підтримати, однак це потрібно робити дуже уважно».  За словами др. Девіс, 33% опитаних педіатрів зазначили, що евтаназію для неповнолітніх не можна розглядати за жодних умов.

Коли в червні 2016 року Канада прийняла законодавство про евтаназію, було передбачено проведення незалежного огляду щодо ідеї евтаназії для дорослих неповнолітніх. Результати огляду будуть представлені Парламенту в грудні 2018 року, інформує aleteia.org.