В Київсько-Житомирській дієцезії розпочався 25-ий дієцезіальний День Молоді
  • Суб, 08/04/2017 - 11:11

Рік очікування, майже півроку підготовки, кілометри доріг подолані щоб знову, вже в 25 раз почути слова: “Дієцезіальний День молоді оголошено відкритим!” Більше ніж 500 молодих людей з різних міст та сіл України приїхало в цей день до Житомира. Від ранку черга до реєстрації виглядала як вулик, у якому було місце для кожного. На початок – до храму св. Йоана з Дуклі, внесено паломницький хрест- головний символ світових Днів молоді та ікона Божої Матері Горбулівської, як знак материнської присутності Марії серед молоді.

Вітаючи всіх прибулих, особливі оплески звучали для єпископа- емерита Яна Пурвінського, який вже традиційно, всі 25 років відкривав Дні молоді. Він, зі звичною йому теплотою та батьківською турботою, звернувся до молодих людей зі словами напоумлення та настанови. На кінець побажавши – дожити такого достойного віку, як він.

 

IMG_9821IMG_9847IMG_9899

Голова оргкомітету о. Вальдемар Павелець звертаючись до молоді не оминув своєї пам’яттю людину, яка останні 5 років була присутня на Днях молоді та підтримувала організаторів та учасників – святої пам’яті архієпископа Петра Мальчука, який, віримо, товаришуватиме молоді вже з неба. Згодом до храму в’їхала інвалідна коляска, на якій сидів священик. Мала хто з присутніх міг його впізнати, але ця скромна людина -  це о. Анджей Бафельтовський, людина, яка 25 років тому була головним організатором першого Дієцезіального Дня молоді та започаткувала таку традицію в нашій дієцезії.

IMG_9950

Цього року молодь будуть супроводжувати слова Пресвятої Діви Марії “Що лиш скаже вам, - робіть”! Тому багато пунктів програми в цей день мали в центрі Пресвяту Богородицю.

IMG_9933

Під час хресної дороги, яку всі присутні переживали в храмі  -звучали тексти зі Світових Днів молоді та допомагали увійти в таємницю страждання та смерті Господа Ісуса. Це стало також добрим приготуванням до Таїнства сповіді.

IMG_9936

Перед святою Месою, з допомогою прекрасного співу хору було проспівано Акафіст на честь Пресвятої Богородиці.

IMG_9961

Центральним та завершальним пунктом першого дня – стала Свята Меса, за участю Апостольського Нунція архієпископа Клаудіо Ґуджеротті. З притаманною для себе відкритістю та ентузіазмом архієпископ вже від входу в храм помічав присутніх та безпосередньо до них звертався та спілкувався.

IMG_0021IMG_0028IMG_0062

Під час проповіді Папський Нунцій, у спосіб дуже доступний для молоді – роздумував на тему дружби та справжнього друга. Хто може бути другом, і чому дружба в підлітковому віці часто позначається на все життя. Той, хто дружить безкорисно і назавжди – є Ісус. Він, який дає нам дари – відкрите серце та вміння помічати інших.

IMG_0121

Господь подарував кожному з нас дивовижні речі. Це переконання і свідомість – що ми є Його творінням. Бог говорить кожному з нас – “ти є прекрасний, бо я тебе створив”. Саме це пережила Матір Божа, коли почула слова ангела Гавриїла, які її спантеличили. Але відповідь Бога була дуже однозначною – з Богом все можливо. Архієпископ підкреслив - “Коли Бог дивиться на вас з поглядом любові – тоді все можливо. Тоді я хочу підніматись на ноги і говорити іншим, що Бог їх любить. Якщо Бог дивиться на вас і вас поважає, коли кожного ранку говорить – іди вперед, тоді з Його рукою, рукою друга – можна іти безпечно.

_

Ми маємо Ісуса, який вірить в нас, який дає життя вічне... Як важливо, щоб ви –українці відчували це слово. Ви терпіли насилля. Але як важливо – щоб ніхто не міг роздушити вашу надію. Щоб ви відчували – наскільки ви важливі, як ви можете любити цю вашу прекрасну землю, аж до того – щоб зробити її більш доброю і прекрасною”. На завершення проповіді архієпископ Клаудіо Ґуджеротті ще раз пригадав про любов Ісуса, який спасає, любить і дарує вічне життя.  На закінчення Святої Меси Папський Нунцій уділив всім зібраним благословення, яке передав папа Франциск для молоді, яка розпочала сьогодні свою зустріч.

11124

День закінчився. Молодь роз’їхалась на ночівлю, щоб вже завтра від ранку розпочати свою пригоду під назвою «25 Дієцезіальний день молоді».

5