В Конго поліція увірвалась до католицького храму під час Літургії і арештувала міністрантів
  • Срд, 03/01/2018 - 21:46

Поліція увірвалась до католицьких храмів та застосовувала сльозоточивий газ під час Літургій в Демократичній Республіці Конго у неділю в той час, коли посилюються протести проти правління президента Джозефа Кабіли.

Один зі свідків подій у храмі св. Михаїла у центральній Кіншасі розповів, що поліцейські увірвались до храму під час Літургії і заарештували хлопців, що прислуговували біля престолу. Хлопці з вівтарної дружини (міністранти) були учасниками протестів проти діючого президента.

Інший свідок розповів, що незважаючи на те, що внаслідок вторгнення поліції люди попадали на землю, старшим жінкам допомагали піднятись і прийти до тями, священик продовжував провадити Літургію.

Ректор парафії св. Альфонса у Кіншасі розповів, що поліція била і грабувала католиків, що шукали притулку в церкві, стріляючи по вікнах з вітражами. Згодом працівники «Червоного Хреста» знайшли тіла двох загиблих протестувальників.

Церковні лідери Конго висловили шок з приводу насилля. Працівники служб безпеки полювали на католицьких протестувальників, залишивши як мінімум 8 мертвими, а близько 120 арештували.

Протест проти правління президента Джозефа Кабіли, що відбувся 31 грудня, організувала комісія координації мирян архиєпархії Кіншаси. Серед заарештованих – більше десяти священиків.

«Ми усією силою засуджуємо це невиправдане насильство», - йдеться у заяві Єпископської конференції Конго від 2 січня. – «Ми так само засуджуємо цей напад на свободу віросповідання, яку гарантує кожна демократична держава, як і осквернення храмів і фізичну агресію проти вірних і їх священиків».

Як інформує Catholic Herald, близько половини із 67,5 млн. населення Конго є католиками. Католицькі єпископи наполягали, щоб Кабіла пішов з посади президента ще в грудні 2016 року, коли завершилась його друга і остання каденція.

Пізніше в наслідок перемовин з опозицією за посередництвом Церкви вибори було відкладено на кінець 2017 року. Однак в листопаді місцева виборча комісія перенесла вибори аж на 23 грудня 2018 року.

У листопадовій заяві єпископської конференції було зазначено, що спостерігачі від Церкви зафіксували 56 вбивств і 355 арештів впродовж півроку протестів опозиції. Єпископи тоді закликали Кабілу відпустити політичних в’язнів і повернутись до домовленості 31 грудня 2016 року.