В. Мессорі: В Італії сьогодні вірять за вибором
  • Чтв, 31/10/2019 - 11:57

За останні 40 років кількість католиків в Італії зменшилась щонайменше вдвічі. Але ті, хто залишається, мають сильнішу мотивацію і краще поінформовані – вважає Вітторіо Мессорі. До цих роздумів його спонукала праця над новим виданням свого світового бестселера «Ipotesi su Gesu – Думки про Ісуса». В Італії католицизм стає питанням вибору. Сьогодні католики вірять за вибором, – додає італійський письменник і апологет.

Мессорі пригадує, що католицизм був також наслідком його вибору, а точніше навернення: «Я ніколи не думав, що стану католиком. Якби хтось коли-небудь мені це казав, я б подумав, що він бажає мені поганого». Він зазначив, що, на відміну від свого старшого друга Умберта Еко, він почав навчатися в Туринському університеті як агностик і закінчив його як католик. Еко, навпаки, від директора Католицької акції став агностиком, або, як сам зізнався, відступником. Якби він не відмовився від католицизму, був би одним з найбільших письменників Церкви, – визнає Мессорі не без жалю. Він згадує, що задля жарту вони змагалися з Умбертом Еко щодо кількості мов, якими були перекладені їхні книги. Еко здався, коли «Думки про Ісуса» були видані шрифтом Брайля для сліпих.

Мессорі не дивує постійна зацікавленість цією книгою, що є плодом досліджень, які він провів після навернення. Люди досі цікавляться ким є Ісус. Католики також висловлюють занепокоєння щодо долі вчення Церкви, того, що в ньому має залишатися незмінним. Він запевняє, що розколу в Церкві не буде. Однак у віруючих складається враження, що хочуть змінити вчення, і це їх непокоїть – додає Вітторіо Мессорі в інтерв'ю журналу «La Verita».