В Мілані почався Малий синод Амвросіанської Церкви
  • Чтв, 18/01/2018 - 11:43

У неділю 14 січня - у Всесвітній день мігрантів та біженців - в міланській базиліці Святого Амвросія помісна Церква відкрила Малий синод «Церква мов». Роботи асамблеї триватимуть рік і будуть зосереджені на одній темі - майбутньому помісної Церкви в новому мультиетнічному контексті. З цієї нагоди на брифінгу перед журналістами виступив архієпископ Мілана монс. Маріо Дельпіно. Спочатку прелат змалював пастирську ситуацію, в якій у другому десятилітті XXI століття опинилася давня архиєпархія, найбільша в Європі:

«Ми не знаємо, до чого прийдемо в кінці (синоду), - зазначив архієпископ, - однак ми сподіваємося, що цей шлях збагатить Амвросіанську Церкву, наприклад, радістю віри, яку наші брати з інших континентів, можливо, більш здатні висловити, ніж деякі 'стародавні' міланці. У той же час ми сподіваємося, що міланці не будуть паралізовані нововведеннями глобалізації і не будуть боязкіші від своїх попередників, які вже в першому столітті тисячного року зуміли заснувати автономну громаду, здатну кинути виклик великій імперії».

Архієпископ Маріо Дельпіно зазначив, що Малий синод має намір розглянути і глибоко проаналізувати соціальні, релігійні та демографічні реалії, які піддаються стрімким змінам. Наприклад, у 40% дітей, народжених в Мілані, хоча б один з батьків - іноземного походження. Безсумнівно, теперішня ситуація ставить нові завдання перед громадами помісних парафій. У цьому сенсі Мілан йде попереду всієї Італії і прокладає нові шляхи, яких раніше не було в церковних реаліях Апеннінського півострова. За словами прелата, Малий синод займеться «вивченням, роздумами і прийняттям рішень, щоб у підсумку вказати нові ефективні шляхи євангельського благовістя, здійснення Святих Таїнств, а також досвіду милосердної любові у все більш багатонаціональних Амвросіанських парафіях».

Глава помісної Церкви Мілана підкреслив пастирське значення Малого синоду: «По відношенню до народів, які живуть на наших землях, учні Господні продовжують залишатися в боргу: вони повинні проголошувати Євангеліє».

За словами італійського архієпископа, «ми не знаємо майбутнього, яке народжується на наших очах, але ситуація навколо нас подає макроскопічні сигнали про все більш багатоетнічний склад наших християнських громад.

З цієї причини серед безлічі питань нам здався невідкладним саме цей синод, сенс якого полягає не в тому, щоб знайти готові рецепти для вирішення проблем, а для того, щоб розпочати широкомасштабну консультацію». Синод спробує відповісти на питання: «Яким буде лик завтрашньої Церкви? Яким чином потрібно змінити спосіб християнського свідчення в новому демографічному контексті? Якими будуть наші конкретні кроки?» - сказав архієпископ Мілана монс. Маріо Дельпіно.