«В молитві – єдність»: Міжконфесійний молебень за Україну
  • Птн, 25/07/2014 - 13:51

Представники різних конфесій і релігій 24 липня зібралися у Києві на спільну молитву за мир в Україні.

Першою взяла слово Юлія Гольденберг, голова правління ВБФ «Заради тебе» і ініціатор зустрічі. Вона переконана, що подібні зустрічі допоможуть зупинити кровопролиття у країні. «Ми маємо показати те, що нас об’єднує, - сказала вона. - Молитва, яка йде від серця, може об’єднати країну і повернути їй мир, якого ми так жадаємо».

Далі кожен з учасників сказав кілька слів.

Георгій Коваленко зупинився більше на місії Церкви: «Церква покликана служити вбогим і ближньому».

«Наше завдання - молитися», - сказав о. Ігор Шабан, який також від імені УГКЦ висловив подяку за порятунок о. Тихона Кульбаки з рук терористів. Особливо відзначив допомогу братів-мусульман.

Олександр Духовний, головний рабин Києва та України, сказав, що сьогодні у світі йде війна і люди «не розуміють, що вони йдуть не тільки проти інших людей, а йдуть проти Бога». Зачитавши кілька фрагментів з єврейського Священного Писання, далі він додав: «Ми зібралися для того, щоб зупинити це… Ми можемо допомогти. Сьогодні словом, а за словом ідуть і вчинки». Олександр Духовний відзначив важливість міжконфесійних зустрічей, де кожен може показати свою любов до ближнього і до України.

Йонатан Маркович, головний рабин Києва, розповів про одне з імен Бога – «шалом», яке означає «мир», «доброта», «жити». За його словами, якщо людина відходить від турботи про мир і спокій, про життя, якщо починає вбивати, то це людина, яка не вірить в Бога. 

«Церква – це Божа установа, яка складається з земної і небесної», - вів далі єпископ Володимир, владика Вишгородський та Подільський УАПЦ. Він зазначив, що земну Церкву наповнюють люди, які живуть між нами, а це можуть бути люди і добрі, і злі, і ті, які прикидаються, і які не є віруючими. «Церква не повинна закривати очі на те, що йде війна, що люди проливають свою кров». Він висловив підтримку тим людям, які захищають Батьківщину і наших співгромадян. «Потрібно називати речі своїми іменами: Йде війна! Кажуть неоголошена, але вона оголошена. Агресор нападає на нас і хоче позбавити нашої землі і нашої незалежності. Якої б віри і національності він не був, але якщо він вдирається у хату, якщо він хоче позбавити тебе домівки, то він однозначно є ворогом і агресором». На завершення додав: «Бог є і в силі, і в правді, і ця правда і сила рано чи пізно – переможе».

О. Олександр Шмуригін, священик УПЦ КП родом з Луганської обл., добре знає, що відбувається на сході України. «У нас немає громадянського конфлікту, у нас немає міжусобної брані. У нас є пряма агресія сусідньої держави. І це я говорю не тільки тому, що читаю пресу, а й тому що я родом з Луганської обл. Там живуть мої рідні і близькі. Наприклад, у моєму місті, яке зараз ще під контролем бойовиків, навіть росіян немає. Там одні чеченці і кавказці, які займають найвищі точки і з мінометів обстрілюють місто». Священик наголосив, що людське життя є найціннішим і Бог ніколи не благословляє війну. Він також розповів, що усі парафії УПЦ КП допомагають і закликають до молитви і допомоги війську і біженцям. «Закликаємо і агресорів, але вони нас не чують. Причина – гріх».

Отець Ципріан Чоп ОМІ, представник РКЦ, провів аналогію даної події з ІІ Ватиканським собором, на який Папа Йоан XXIII – якого називали Папою миру - запросив не лише католицьких ієрархів, а також ієрархів з інших християнських Церков і з інших релігій. У той час над світом тяжіла загроза війни, яку відвернуло багато факторів і незаперечним є вклад Папи Йоана XXIII, який також написав енцикліку «Pacem in terris». Отець також згадав молитву за мир в Ассізі, яку скликав Йоан Павло ІІ і запросив представників різних релігій. «Молитва має велику міць. Не тільки воюємо зброєю на землі, але також йде боротьба між силами добра і зла», - сказав о. Ципріан і вів далі: «Божа Матір, коли об’явилася 1917 році, закликала присвятити світ Її Непорочному Серцю, особливо Росію».

Шейх Рустам Гафурі, духовне управління мусульман України, розпочав з розповіді, що мусульмани вітаються словами, які означають «Мир вам!». Це дуже сильне і важливе побажання, яке стало дуже актуальним сьогодні не лише в Україні, але й в інших частинах світу. «Мусульмани як невід’ємна частина українського багатонаціонального суспільства разом страждають від війни, кровопролиття». Шейх запевнив, що на своїх зібраннях і молитвах мусульмани взивають до Бога, просячи миру для України. «Господь створив людей різними – національність, мова – для того, щоб вони пізнавали один одного і знайомились один з одним». Він наголосив на важливості діалогу і об’єктивному висвітленню подій засобами масової інформації.

Усі присутні представники релігій і церков молились у своїх обрядах і традиціях, об'єднувало їх бажання миру.