В Московському патріархаті підтримують ідею «Москва – ІІІ Рим» і порівнюють США з ІІІ Рейхом
  • Срд, 24/12/2014 - 15:50

Глава Синодального відділу з питань взаємостосунків церкви і суспільства Московського патріархату протоієрей Всєволод Чаплін провів інтернет-конференцію на базі татарстанського інтернет-ресурсу «Бизнес Online». В часі цієї конференції Чаплін, серед іншого, окреслив ідеологію, якої дотримується Московський патріархат.

Так, зокрема, в теперішній кризі в Росії Чаплін бачить окрім економічної та політичної складової і військову загрозу для Росії та порівнює теперішню кризу в Росії з ІІ світовою війною.

На думку Чапліна, міжрелігійний діалог мав би відбуватися без присутності експертів, оскільки вони, як вважає Глава Синодального відділу з питань взаємостосунків церкви і суспільства Московського патріархату, керуються західними рецептами.

Чаплін також висловив переконання, що різні екстремістські угруповання в РФ, як мусульманського так і православного характеру, а також і секти існують тільки за рахунок допомоги закордону і прагнуть насильно змінити російське суспільство.

На переконання Чапліна мирна «помаранчева» революція в Росії неможлива, оскільки, на його думку, в результаті будь-якої революції в Росії повториться 1917 рік.

В часі цієї інтернет-конференції виявилось, що в Московського патріарха не тільки існують перешкоди, щоб зустрітися з Папою Римським, але також існують перешкоди для візиту патріарха в Татарстан, оскільки, влада Татарстану для збереження міжконфесійного миру в республіці відмовляється запроваджувати у тамтешніх школах викладання конфесійно забарвленої етики. Фактично, Чаплін повністю ігнорує суспільну думку Татарстану, в якому нема жодних протестів ні судових позовів стосовно не викладання основ православ’я у школах і ставить чітку вимогу, що попри противлення влади і суспільства в татарстанських школах мусить бути запроваджено викладання основ православ’я. Нагадаємо тільки, що Татарстан – це одна з республік РФ, де переважає мусульманське населення.

Чаплін заявив, що Росія – це православна країна, яка має свій особливий вектор розвитку пов’язаний з православ’ям. І хоча ідея «Москва – ІІІ Рим» не є ні догматичного, ні канонічного характеру, на думку Чапліна, її притримується більшість православних християн.

Чаплін переконаний, що Росія це єдиний цент світу і вона єдина, а не США чи будь яка європейська столиця має право бути світовим центром. 

Іконописна майстерня в Ярославлі, Петра і Павла. купить иконы в москве

Глава Синодального відділу з питань взаємостосунків церкви і суспільства Московського патріархату переконує, що тільки в Росії є ключ до світового розвитку і долі усього людства. І це є глобальною місією Росії. Але щоб її здійснити потрібно зруйнувати американський проект, який Чаплін прирівнює до гітлеризму.

Чаплін вважає, що протиріччя між Росією і Заходом – це боротьба за світове панування і що перемога Росії – єдиний шанс для людства. «Такою є наша доля, тому що ми – Треті Рим, містичний Третій Рим. І нам сьогодні протиставляється новий Вавилон». Чаплін також висловив сподівання, що Путін це відчуває не тільки на рівні технічного аналізу, але й інтуїтивно.

Говорячи про Захід, Чаплін звинуватив Ватикан у знищені християнської цивілізації на заході й перетворення її на цивілізацію лихварства. Також на думку Чапліна християнство і банківські відсотки це речі які взаємо виключаються. Він також пішов іще дальше заперечивши економічну доцільність основного принципу економіки «гроші роблять гроші».

Чаплін закликав будувати новий світ, який би був протилежністю Заходові. На питання стосовно розкоші православного духовенства, Чаплін дав пояснення, що усі дорогі речі православного духовенства – це подарунки.