В Москві розгледіли переслідування УПЦ МП в Україні
  • Суб, 02/08/2014 - 16:33

Російський інститут стратегічних досліджень (РИСИ), основним завданням якого є інформаційне забезпечення Адміністрації президента РФ, Ради Федерації РФ, Державної Думи РФ, Ради Безпеки РФ, апарату Уряду РФ, розгледів тотальне переслідування УПЦ МП в Україні.

У відкритій аналітичній записці, опублікованій на офіційному сайті цієї урядової структури РФ 01.08.2014р., стверджується, що переслідування УПЦ МП розпочались в Західній Україні на початку 90-х років минулого століття. А початок дискримінації в центральних областях України працівники РИСИ розгледіли у 2013 році.

На думку РИСИ, українські центральні телеканали займаються постійним цькуванням РПЦ та її територіального підрозділу в Україні – УПЦ МП.

Серед політичних партій РИСИ особливо виділяє ВО «Свободу», як затятого переслідувача московських православних в Україні. Але з 2014 року, з приходом нової влади в Україні, яку РИСИ не називає інакше, як тільки «киевская хунта», російські «спеціалісти» розгледіли масове і систематичне гоніння на прихожан Московського патріархату.

РИСИ стверджує, що оприлюднені ним факти (а це, за його твердженнями, 56 випадків) - це «тільки вершина айсбергу, і вони не дають чіткої картини про частоту нападів на храми та священнослужителів, оскільки українські світські та церковні ЗМІ замовчують реальні дані про кількість злочинів проти УПЦ МП та порушення громадянських прав і свобод віруючих Московського патріархату».

Доказом цього замовчування РИСИ вважають виступ колишнього учасника офіційної зустрічі Комісії з питань діалогу між УПЦ МП та УПЦ КП Юрія Чорноморця.

РИСИ вважає, що «українська паства та священики УПЦ МП є абсолютно беззахисними в умовах політичних та релігійних репресій».

Дивним чином ця заява співпала в часі з листом до Президента України тимчасового Глави УПЦ МП, у якому митрополит Онуфрій перед усім українським суспільством та міжнародною спільнотою звинуватив Нацгвардію у злочинах проти священиків УПЦ МП.