В Нікарагуа військові напали на кардинала, нунція і єпископа
  • Срд, 11/07/2018 - 13:30

Католицька Церква Нікарагуи рішуче засудила напад проурядових парамілітаристичних груп на трьох провідних членів місцевої церкви. Жертвами нападу в понеділок, 9 липня, стали кардинал Леопольдо Бренес, Архиєпископ Манагуи, Архиєпископ Вальдемар Станіслав Зоммертаґ, Апостольський Нунцій в Центральній Америці та єпископ-помічник Манагуи Хосе Сільвіо Баез.

Напад відбувся тоді, коли троє прелатів, священики і делегація журналістів прибули до Базиліки Св. Себастьяна в Діріамбі, на південь від столиці Нікарагуи, щоб допомогти  учасникам антиурядового протесту, котрі переховувались в церкві, оточеній силовиками.

Єпископа Сільвіо Хосе Баеза вдарили в живіт, а також поранили руку і здерли пекторальний хрест. У священика, котрий супроводжував єпископа, викрали мобільний телефон. Журналістів також виштовхали, викравши частину їхнього обладнання.

У зверненні, яке католицькі єпископи Нікарагуи видали після нападу, засуджується насильство і зазначається, що єпископи стояли на стороні страждаючих людей країни.

Напруга в Нікарагуа зростає від того часу, коли в середині квітня уряд оголосив про обмеження соціальної безпеки. Громадяни розпочали вуличні протести, вимагаючи відставки президента Даніеля Ортеги. Від того часу було вбито понад 250 осіб.

Минулої суботи президент Ортега оголосив, що не переноситиме дату виборів, призначену на 2021 рік. Пришвидшення дати виборів було однією з вимог католицьких єпископів Нікарагуи, котрі виступали посередниками у перемовинах між урядом та опозицією, інформує vaticannews.va.