В Німеччині виявили фрагмент Біблії першодрукаря Гутенберга
  • Втр, 26/09/2017 - 17:59

Відома книга була надрукована в 15 столітті.

У бібліотеці Аугсбурга (Німеччина) виявили фрагмент Біблії, яка була випущена німецьким першодрукарем Йоганном Гутенбергом в першій половині 1450-х років.

Сторінку Біблії, яка вважається точкою відліку друкарства, протягом століть використовували в якості обкладинки для іншої книги.

Поки що вчені не з'ясували, коли і ким Біблія Гуттенберга була розділена на окремі сторінки.

На сьогоднішній день збереглося менше 50 з 180 екземплярів цієї Біблії, випущеної Гутенбергом. Кожен з них коштує кілька мільйонів євро.

ДОВІДКА. Йоганн Гутенберг - німецький першодрукар. В середині 1440-х років створив спосіб друкарства "рухливими" буквами, що мало величезний вплив не тільки на європейську культуру, але і на всесвітню історію. Винахід Гутенберга полягав в тому, що він виготовляв з металу "рухливі" опуклі букви, вирізані в дзеркальному відображенні, набирав з них рядки і за допомогою спеціального преса відтискував на папері. У 1450-х роках він відлив не менше п'яти різних шрифтів, надрукував латинську граматику Елія Доната (кілька листів якої збереглися аж до наших днів і зберігаються в Національній бібліотеці в Парижі), кілька папських індульгенцій і, нарешті, дві Біблії.

http://bleck.kiev.ua/chistka-kovrov-i-kavrolina