«В образі біблійного Лазаря сьогодні ми бачимо Україну», - владика Теодор (Мартинюк)
  • Пон, 06/11/2017 - 15:06

Владика Теодор (Мартинюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, у неділю, 5 листопада, очолив Божественну Літургію у прокатедральному соборі Святої Софії у Римі, де в цей день перебувала ікона з мощами блаженної монахині УГКЦ Йосафати Гордашевської.

Божествену Літургію разом із владикою Теодором служили ректор собору о. Марко Семеген та віце-ректор о.Андрій Солецький.

Роздумуючи під час проповіді над євангельською притчею про багача та Лазаря, єпископ провів аналогію між українським народом та біблійним образом Лазаря. 

"Такою була наша Церква. Вона була викинута. Наші священики ховалися по хатах, по лісах, не було престолів, аби відправляти Служби Божі. І найчастіше, що ми чули - це те, що ми самі в цьому винні. Якби ми були сильними, впливовими, то інакшою була б й наша історія. Сьогодні наша рідна земля, наша Україна часто чує від сильних світу цього такі ж самі слова. Зараз ми почуваємо себе так, як той Лазар: хворі, побиті, зневажені. Але в чому наш український секрет? У тому, що Бог підносить. Не якась людина, не якась мудрість, але Бог", – наголосив єпископ Теодор.

В цей день у соборі Святої Софії перебувала ікона з мощами блаженної Йосафати Гордашевської, співзасновниці Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. Звідси розпочала свій шлях місія сестер служебниць по всіх українських громадах в Італії для поширення культу почитання блаженної Йосафати. До собору образ супроводжувала с. Софія Лебедович, генеральна настоятелька Згромадження. Перед богослужінням сестра Софія розповіла про життєвий шлях блаженної Йосафати. Окрім молитовних заходів, в цей день сестри служебниці провели катехизаційні науки для різних парафіяльних спільнот собору та спілкувалися з українськими мігрантами.