В Одесі пройшла конференція пам’яті митрополита Андрея Шептицького
  • Суб, 04/04/2015 - 16:27

У парафії Святого Апостола Андрія Первозваного в Одесі відбулася конференція з нагоди 150-річчя від Дня народження Великого Митрополита Андрея Шептицького.

Конференцію підготувала с. Марія Зарваницька, Сестри Воплоченого Слова, разом з п. Інною Ходак, вчителем історії в одній зі шкіл Одеси, яка розповіли про екуменічну діяльність митрополита Андрея на Східній Україні та в Росії.

Учасники мали можливість познайомитися з життям та діяльністю Великого Митрополита, а також з його особистими чеснотами. Конференція базувалася на дослідженнях:

  • Патріарха Йосифа Сліпого, який, будучи на засланні у Маклаково 15 років після смерті митрополита Андрея, написав власні спогади про свого попередника та наставника;
  • матері митрополита Софії та брата о. Климентія;
  • різних дослідників життя митрополита.

Також була показана презентація з фотографіями самого митрополита та видатних осіб його часу, з якими він співпрацював, кому допомагав і заохочував, адже життя митрополита – це нагода пізнати півстоліття історії України, її великих діячів та відродження українського духу початку ХХ століття.

По частинах учасники дивилися фільм «Благословляю і молюся», який дуже добре наочно представив епоху, в якій жив митрополит.

Учасники залишилися збагачені та піднесені, пізнавши таку величну постать нашої Церкви та історії. Адже, як говорив Патріарх Йосиф Сліпий: «Він був найвизначнішою людиною свого віку на Україні!»