В Одесі відбулися реколекції для дружин священиків Одеського екзархату
  • Пон, 29/02/2016 - 12:06

З 26 по 28 лютого 2016 року, в м. Одесі на базі готельно-відпочинкового комплексу «Адмірал», проходили реколекції для дружин священиків Одеського екзархату. 

Духовні віднови, з Божою допомогою, за благословенням і стараннями Правлячого Екзарха Кир Михаїла (Бубнія) проводив о. Йосафат Бойко, ВС, синкел у справах монашества Івано-Франківської Архієпархії.

Важливо зазначити, що реколекції, тільки для їмостей, в Одеському та Кримському екзархатах, відбувалися вперше. Розпочалися науки Молебнем до Пресвятої Богородиці та привітальним словом Преосвященного владики Михаїла, який запрезентував усім добродійкам пам’ятні  молитвенники «Благослови, душе моя Господа». Тема реколекцій «Роль жінки у світі, у контексті «Року Божого милосердя»». 

«Сьогодні, ми розпочинаємо реколекції для їмостей, які у певній мірі відіграють важливу роль у духовному і моральному житті парафії, силою факту, їмость - є дружиною священика, на неї звертають увагу, за нею спостерігають, просять поради.  Для дружини священика, такі реколекційні науки є дуже важливим збагаченням, адже бути їмостю не так легко. Це особливе покликання розділяти священиче служіння із своїм чоловіком» - зазначив реколектант.

У своїх духовних науках о. Йосафат повчав про роль дружини священика у його душпастирському служінні, про чесноти, які мають бути притаманні кожній їмості, про їхню співвідповідальність за той дар священства, який отримали їхні отці, зазначивши, що «кожна дружина повинна завжди молитися за свого священика, бути поруч зі своїм чоловіком, бути його підтримкою і допомогою, заохочувати свого чоловіка до духовного збагачення», давав духовні поради, як працювати на благо парафії та допомагати священикам у їхньому пастирському служінні.

Особливу увагу звернув проповідник на сім’ю священика, зауваживши, що «ваша сімя завжди буде прикладом до наслідування, дружина повинна дбати про добре виховання дітей та створювати той домашній затишок, щоб разом творити справжню християнську сім’ю, адже зразкова, прикладна, священича сім’я вже самим своїм існуванням чинить великий вплив на парафію».

Пані добродійки, під час спілкування, мали можливість роздумувати над життям священичого подружжя, адже сім’я кожного священика є оазою милосердя для оточуючих та прикладом для наслідування, також їмості розповідали про катехитичні класи, що відкриваються при парафіях, недільні школи та братства, ділитися досвідом здійснення свого покликання на теренах південної України.

Під кінець другого дня реколекцій, на духовну віднову дружин священиків, завітали сестри, чернечої родини Воплоченого Слова, які провели відпочинок у інтелектуально-пізнавальній формі.

Триденна програма реколекцій, окрім духовних наук, Святої Літургії та Молебню, також передбачала час для роздумів, особисті розмови із отцем-реколектантом, приватні і спільні молитви на вервиці, духовне читання та взаємне, живе спілкування.

Під час Божественної Літургії, яку очолював Преосвященний владика Михаїл, усі присутні мали змогу приступити до Святих Таїнств Сповіді та Причастя.

Завершилися духовні віднови Молебнем до Божого Милосердя та подячним словом від спільноти дружин священиків Одеського екзархату для отця-реколектанта та владики Михаїла.

Завдяки цим реколекціям, кожна їмость мала добру нагоду по-новому усвідомити служіння священичого подружжя, переосмислити персональну відповідальність за свої вчинки та дії, та завжди пам’ятати, що успіх наших отців на парафіях – в певній мірі залежить від прикладного життя його дружини.