В останній день травня Папа очолить молитву до Богородиці за мир
  • Чтв, 26/05/2022 - 11:50

У молитві перед статуєю, встановленою в намірі припинення першої світової війни, з Папою Франциском єднатимуться українські сім’ї, а за допомогою засобів комунікації – санктуарій в Зарваниці.

 

Місяць травень, який у католицькій традиції особливим чином присвячений молитві до Пресвятої Богородиці, цього року розпочався закликом Папи Франциска, виголошеним у контексті війни в Україні, молитися в намірі миру, зокрема, щоденно проказуючи Розарій. На завершення цього місяця Святіший Отець бажає запропонувати знак надії для світу, пораненого війною та насильством, яке не припиняється також і в інших частинах світу. Тому у вівторок, 31 травня 2022 р., о 18:00 римського часу, він очолить проказування молитви на вервиці перед статуєю Марії Цариці миру в римській базиліці Santa Maria Maggiore.

До молитви залучені санктуарії в усьому світі, зокрема, в тих країнах, які уражені війною або політичною нестабільністю, що є джерелом насильства. Одночасно зі Святішим Отцем завдяки потоковій трансляції молитву проказуватимуть у соборі Зарваницької Матері Божої в Україні, соборі Пресвятої Богородиці Спасіння в Іраку, катедрі Марії, Цариці Аравії в Бахрейні, а разом з ними – відомі міжнародні Марійські святині на всіх континентах.

У Папській базиліці Пресвятої Марії разом з Папою десятки Розарію проказуватимуть українська сім’я, люди, що мають відношення до жертв війни, військові капелани. Дієцезію Папи представлятимуть діти й підлітки, що отримали перше Святе Причастя та Миропомазання, скаути, римські парафії, посвячені Діві Марії Цариці миру. В молитві єднатимуться також представники української громади Риму, скаути, молодь з Марійського товариства, представники силових структур Ватикану та члени Римської Курії.

Статуя Марії Цариці миру була встановлена з ініціативи Папи Венедикта XV, щоб випрошувати у Пресвятої Діви закінчення першої світової війни. Богородиця зображена з Дитям Ісусом у правій руці, що тримає оливкову гілку, в той час як ліва рука піднесена в наказовому жесті як заклик зупинити війну. У підніжжі зображені квіти як знак розквіту життя з настанням миру. Існує звичай, що вірні залишають біля стіп записки зі своїми проханнями. Перед початком молитви Папа покладе букет квітів та своє особливе намірення.