В ПАПСЬКІЙ БАЗИЛІЦІ САНТА МАРІЯ МАДЖОРЕ "ЗЛАМАЛИ СВЯТІ ДВЕРІ"
  • Птн, 04/12/2015 - 15:15

У чотирьох найбільших базиліках Риму почали підготовку до відкриття Святих дверей з нагоди ювілейного року Милосердя, який розпочнеться 8-го грудня.

Під час Ювілейного року, який відбувається раз на 25 років, всі віруючі мають можливість отримати повне відпущення кари за гріхи (індульгенцію) при виконанні певних умов. Поточний Ювілейний рік - позачерговий, оскільки відбудеться через 16, а не через 25 років після попереднього Ювілейного року, який був запроваджений Папою Йоаном Павлом II у 2000-му році.

У тематичній буллі Папи Франциска згадується п'ять умов для отримання індульгенції: повна відмова від будь-якого гріха, "навіть дрібного"; таїнство покаяння; участь у Месі; здійснення паломництва; вчинення доброї справи (наприклад, нагодувати голодного, прихистити бездомного, відвідати ув'язненого, втішити того, хто страждає і т.д.).

Виконавши всі ці умови, віруючий отримує право пройти через Святі двері, що і означатиме повне прощення кари за гріхи.

Святі двері, або двері Милосердя будуть відкриті в папських базиліках Риму - Соборі Святого Петра (La basilica di San Pietro), базиліці Святого Павла за кріпосними стінами (La basilica di San Paolo Fuori le Mura), базиліці Святої Марії Великої (La basilica di Santa Maria Maggiore) і в Латеранській базиліці (La basilica di San Giovanni in Laterano).

Крім того, кожна католицька дієцезія має право відкрити власні Святі двері "в храмах особливої ​​значущості".

Святі двері базилік замуровують після закінчення кожного Ювілейного року і розкривають на початку кожного нового Ювілейного року. Саме така підготовка в даний час проводиться у папських базиліках Риму.

19 листопада у  Папській базиліці Санта Марія Маджоре  піід керівництвом Папського церемонієра монсіньйора Ґуїдо Маріні та Архіпресвітера базиліки кардинала Абріля Сантоса, при співучасті багатьох кардиналів, архієпіскопів, єпископів та членів Капітули та інших гостей і монсіньйорів прийняли участь в церемонії так званій "зламування" Святих дверей. Архіпресвітер спочатку відчитав приписані молитви, а відтак здійснили так зване «recognitio» (огляд) Святих дверей храму, відкриття яких відбудеться папою Франциском 1-го січня о 17.00.

Учасники церемонії вийняли з цегляної стіни, побудованої по закінченні ювілейного 2000-го року, перед Святими дверима закладені туди документи і ключ від брами, після чого склали відповідний акт.

Після цього четверо співробітників Базиліки - так звані «сампьетріні», розбили молотками стіну, споруджену з внутрішньої сторони храму, в її лівій частині.

Вони дістали скриньку, в якій зберігаються ручки Святих дверей і ключ від них, а також документ на пергаменті, складений 15 років тому іі пам'ятні ювілейні медалі.

Опісля відбулося урочисте підписання Протоколу всіма учасниками цієї історичної події. В цих урочистостях прийняли участь і підписали Протокол також єпископ УГКЦ Іриней Білик, член Капітули цієї Базиліки та диякон Київської Архієпархії УГКЦ Петро Токач.