В переддень зустрічі Франциска та Байдена кардинал Берк нагадав про неприпустимість уділення Причастя політикам, що відкидають вчення Церкви
  • Птн, 29/10/2021 - 17:37

28 жовтня, в переддень зустрічі Папи Франциска та президента США Джо Байдена, американський ієрарх кардинал Раймонд Берк опублікував статтю з закликом до молитви за те, аби Церква шанувала власне вчення і не допускала уділення Причастя політикам, які публічно відстоюють ворожі християнській вірі позиції.

Стаття була опублікована на особистому сайті кардинала.

На початку свого тексту ієрарх нагадав про існування 915 канону Кодексу канонічного права, який виразно говорить про неможливість допускати до Причастя осіб, які наполегливо перебувають в явному тяжкому грісі. Кардинал Берк підкреслив ту очевидну обставину, що згаданий канон стосується і політиків, які, хоч і позиціонують себе католиками, «наполегливо підтримують і просувають програми, політику та закони, що йдуть врозріз із найбільш фундаментальними принципами морального закону».

Окремо кардинал згадав про лист 2004 року тодішнього очільника Конгрегації доктрини віри кардинала Йозефа Ратцінгера, в якому було чітко стверджено, що політик, який підтримує аборти та евтаназію, не може бути допущеним до найвищого Таїнства, «допоки не припинить об’єктивну ситуацію гріха». Берк підкреслив, що лист майбутнього Папи Бенедикта XVI «авторитетним чином викладає постійне вчення і практику Церкви».

Водночас ієрарх детальніше зупинився на проблемі того, що вже тоді, 2004 року, частина американського єпископату демонструвала виразний конформізм стосовно політиків, які відкидали католицьке вчення. Цим, зокрема, займався кардинал Теодор МакКарік, викритий пізніше у гомосексуалізмі і педофілії.

На основі сказаного кардинал Берк закликав вірних до молитви. «Я запрошую вас молитися разом зі мною за Церкву в Сполучених Штатах Америки та в кожній країні, аби вона, вірна місії Христа, свого Нареченого, була вірною, ясною та безкомпромісною у застосуванні канону 915, захищаючи святість Пресвятої Євхаристії», – написав ієрарх. Він також підкреслив, що припинення практики неналежного уділення Причастя є турботою про самих же політиків, які обтяжують своє становище, вчиняючи святотатство.

Нагадаємо, раніше кардинал Берк заявив, що завдяки Байдену Сатана досяг успіху, але католики не мають знеохочуватися, дивлячись на теперішню ситуацію в есхатологічній перспективі.

Також ієрарх наголошував, що Байдена необхідно офіційно відлучити від Церкви.

Джерело: Політична Теологія