В рамках душпастирської практики з пенітенціарії семінаристи зустрілися з багатолітнім політичним в'язнем Миколою Горбалем
  • Срд, 15/11/2017 - 09:58

06 листопада 2017 року відбулося теоретико-методичне заняття для семінаристів старшокурсників Київської Трьохсвятительської Духовної семінарії УГКЦ в рамках їхньої душпастирської практики. Воно було присвячене темі духовності в'язнів та проповіді християнської віри в місцях несвободи у часі радянського тоталітаризму. Почесним гостем майбутніх священиків був багатолітній політичний в'язень Микола Горбаль, відомий публіцист, багатолітній політв'язень, учасник дисидентського й правозахисного руху, співзасновник Української Гельсинської Групи.

Зустріч виявилася справжнім даром і дотиком поколінь. У тривалому діалозі з семінаристами Микола Горбаль торкнувся багатьох тем:
- тотального контролю і духовного поневолення, яким був радянський режим;
- репресивної психіатрії та правової системи, в якій провідну роль грав партапарат і спецслужби;
- пошуку відповідей на буттєві питання, що не оминає жодний ув'язнений;
- віднайдення смислів і збереження почуття людської гідності в умовах, коли ця гідність усіляко заперечувалася;
- неочікувана незалежність і сучасні проблеми української державності.

Семінаристи почерпнули знання з історії радянського тоталітарного терору і формування репресивного права, радянської кримінальної субкультури, яку більшовики створили для легшого управління системою таборів.  Випускники семінарії, серед яких також священики, поставили гостям численні запитання, відповіді на які допомогли сформувати краще розуміння смислів минулого і сучасного у пенітенціарному служінні Церкви. Заняття теоретичного характеру чергуються з працею семінаристів в якості помічників капеланів в пенітенціарних установах. Так триватиме до завершення семестру.