В Ризі назвуть вулицю на честь католицького єпископа
  • Чтв, 08/08/2013 - 13:01

Напередодні 120-річного ювілею єпископа Римо-Католицької Церкви Латвії (РКЦЛ) Болеслава Слосканса на його честь в Латвії відбудеться низка важливих заходів.

За повідомленням Інформаційного центру РКЦЛ, 13 серпня в Аглоні в пам'ять про єпископа відслужать літургію. 25 серпня в католицькій церкві в Стірнієне (Резекненсько-Аглонська єпархія РКЦЛ) за участю єпископа Яніса Буліса відкриють пам'ятну дошку.

3 жовтня в Ризі на честь єпископа Болеслава Слосканса назвуть вулицю. Як вже повідомлялося раніше, пропозицію назвати вулицю на честь єпископа Слосканса подав на розгляд Ризькій думи Ризький архиєпископ-митрополит РКЦЛ Збігнєв Станкевич. Вулиця знаходиться поруч з Теологічним факультетом Латвійського університету. У підсумку, РД цю ідею схвалила і підтримала.

4 жовтня в столиці Латвії пройде конференція «Істина і прощення», головна мета якої − подивитися на свій народ і суспільство через призму життя єпископа Слосканса і спробувати сформулювати, що є духовним ядром нації.

Крім того, 16 жовтня в будівлі Європарламенту (Брюссель) запланована прем'єра фільму режисера Дзідра Смілтени «Молитва на хресті».

 

Болеслав Слосканс народився в 1893 р. в Стірнієнській волості Резекненського району Латвії, закінчив Петербурзьку католицьку духовну семінарію. У 1926 році в Москві у віці 33 років був таємно висвячений у єпископи, ставши одним з трьох католицьких єпископів в Радянському Союзі. Слосканс був призначений апостольським адміністратором Могилевської єпархії та Мінської області. Вже наступного року Болеслав Слосканс, звинувачений у шпигунстві, був заарештований, засуджений до трьох років позбавлення волі та відправлений до Соловецького табору особливого призначення. Потім пішли в'язниці й табори Сибіру, заслання.

У 1933 році уряду Латвійської Республіки вдалося домогтися звільнення та депортації Слосканса до Латвії. Наприкінці другої світової війни Слосканс був висланий до Німеччини. У роки, прожиті за кордоном, єпископ Слосканс підтримував латвійську учнівську молодь. Понад 30 років він прожив у Лувене, в Кейзербергському абатстві в Бельгії. Помер Болеслав Слосканс в 1981 році в Брюсселі. У 1993 році його прах перенесений до Латвії та перепохований у крипті Аглонської базиліки.

За матеріалами www.blagovest-info.ru