В РПЦ вважають українців та росіян єдиним народом
  • Пон, 30/06/2014 - 16:45

Глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московської патріархії митрополит Волокаламський Іларіон Алфєєв прийняв участь у відкритті фестивалю «Славянское единство» 28.06. цього року в місті Брянську.

У своєму вітальному слові митрополит Алфєєв вкотре повторив свою тезу про те, що в Україні триває громадянська війна. Вітаючи учасників фестивалю від імені патріарха Кіріла, митрополит запевнив, що патріарх молиться за єдність росіян, українців і білорусів. На думку митрополита, сам Бог створив цю єдність, бо начебто в росіян, українців, білорусів єдина віра, єдина церква і єдиний патріарх. Що, на думку митрополита, дає можливість говорити про єдність цих народів аж до прирівняння цієї єдності до непорушної єдності Таїнства подружжя, а на потвердження своє тези митрополит Алфєєв зацитував слова Ісуса: «Що Бог з’єднав, людина хай не роз’єднує» (Мт 19,6), яка стосується непорушності християнського Подружжя, яку, між іншим, РПЦ не визнає.

Тут доречно згадати, що вислів митрополита Алфєєва «єдина віра, єдина церква, єдиний патріарх» є прямою калькою з нацистського лозунгу: «Ein Volk, ein Reich, ein Führer» - єдиний народ, єдина держава, єдиний фюрер.

Більше того, митрополит проголосив цю міфічну єдність такою ж самою, як єдність Божественних Осіб в Пресвятій Тройці. Оскільки ортодоксійне християнство дотримується віри в Єдність Бога, то тим самим митрополит Алфєєв заявив, що росіяни, українці і білоруси насправді один народ у трьох іпостасях.