В Румунії парламент на вимогу церкви скасував обов'язкову сексуальну освіту у школах
  • Срд, 10/06/2020 - 12:34

Парламент Румунії вніс зміни до нещодавно прийнятого закону, які вилучають обов'язкову сексуальну освіту зі шкільних програм. Це трапилося на вимогу православної церкви, яка визнала таку освіту нападом на невинність дітей.

За поправку, запропоновану двома партіями, голосували депутати як правоцентристської Національно-ліберальної партії, так і найбільшої партії в парламенті — лівоцентристської, яка має соціально-консервативний нахил: Соціал-демократичної партії (СДП).

Рішення було ухвалене через два місяці після того, як попередній закон зобов'язав школи проводити уроки сексуальної освіти не рідше одного разу на шість місяців. Попередній закон також був прийнятий парламентом та підписаний Президентом Клаусом Іоханнісом.

Попередня версія закону примушувала школи «систематично викладати… принаймні один раз на семестр, освітні програми сексуального виховання дітей, щоб запобігати венеричним захворюванням та вагітності серед неповнолітніх».

Змінений закон, який знову повинен підписати Президент Іоханніс Клаус, більше не вимагає "сексуального виховання", натомість запроваджує в школах "освіту, що вчить правилам життя, зокрема, медичну освіту, з метою запобігання поширення венеричних захворювань та вагітності серед неповнолітніх". Також вводиться норма, що батьки повинні давати письмову згоду на навчання дітей на цих курсах.

Деякі депутати, які голосували за попередній закон лише декілька тижнів тому, підтримали й його нову редакцію.

Це відбулося після того, як Православна церква, до якої належать понад 80 відсотків румун, засудила попередній закон через напад на невинність дітей, посилаючись на права дитини та свободу совісті.

За даними статистичного агентства Євросоюзу за 2019 рік Румунія та Болгарія мають найбільшу частку матерів-підлітків у ЄС. "Найвища частка народжуваності молодими матерями віком до 20 років зафіксована в Болгарії (12,5% від загальної кількості перших дітей у 2017 році) та Румунії (12,1%)".