В секторі Газа різко скоротилася кількість християн
  • Пон, 16/04/2018 - 12:22

За словами пароха єдиної католицької церкви території, за останні шість років число християн в секторі Газа різко скоротилося з 4 500 до всього лише 1 000 осіб через суворі умови.

Отець Маріо да Сілва розповів представнику ACI Prensa, католицького агентства новин, що жителі Гази живуть так, ніби це в'язниця під відкритим небом, піти звідси неможливо, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com.

«Ми не можемо відвідувати родичів, шукати роботу, ліки або лягти в хорошу лікарню», - зазначив Маріо да Сілва.

У Газі, яка займає площу в 141 квадратну милю і знаходиться на півдні Палестини, проживає 1,8 мільйона чоловік, багато з яких ніколи не покидали її через введену Ізраїлем економічну блокаду з 2007 року, пов'язану з тим, що територією керує ХАМАС.

Отець да Сілва, священик Інституту Воплоченого Слова, сказав агентству, що, коли він прибув до Гази в 2012 році, «ситуація була вже дуже складною. Сподіваєшся, що з часом вона покращиться, але вона тільки погіршується».

Він підкреслив той факт, що жителі мають доступ до електрики тільки  три години в день, і існує реальна нестача питної води.

Священик додав, що більшість жителів Гази безробітні, а ті, хто працює, живуть на гроші «близько $ 150-200 на місяць».

Отець да Сілва сказав: «це дійсно в'язниця. У людей немає грошей і ситуація жахлива. Широко поширені злидні».

Він пояснив, що, незважаючи на те, що люди не можуть виїхати офіційним способом, має місце вихід  палестинських християн, які скористалися випадковими можливостями, щоб вибратися, відвідавши святі місця в регіоні, зокрема Єрусалим.

«Щороку християни отримують один дозвіл на виїзд для відвідування святих місць на Великдень і Різдво, багато з них ніколи не повертаються», - сказав він.

Для того, щоб спонукати християн залишитися, парафія Святого Сімейства працює з 12 сестрами-монахинями, пояснив він. «Ми робимо дві речі: по-перше, проповідуємо Христа і важливість християн для Святої Землі; проповідуємо важливість прощення і несення хреста - це те, що ми найбільше прагнемо робити».

«Наприклад, за допомогою таких інститутів, як Папська Місія або латинський Патріархат Єрусалиму, Церква намагається дати роботу більш ніж 30 молодим людям, щоб вони не їхали звідси. Християнська громада дуже маленька, зате тут живуть 2 мільйони мусульман. Вони також мають велику потребу. Ми завжди відкривали двері наших шкіл або нашої церкви під час війни, щоб прийняти тих, хто шукає притулку», - сказав він.

Священик пояснив, що християн не піддаються серйозній загрозі в секторі, керованому ХАМАС.

«Немає значних переслідувань християн, - зазначив він. - Однак додав: «хоча зараз є багато побоювань у зв'язку з новинами про те, що ісламські радикали можуть прибути з Синайського півострова з Єгипту ... Вже були погрози. Існує також страх перед салафітскими групами і тими, хто прибуває з півдня».

Він додав: «насправді, коли у нас є проблеми з мусульманами, які хочуть щось зробити проти церкви, ми просимо уряд захистити нас, і вони це роблять».

У цей Великдень скоротилася кількість дозволів, які видаються Ізраїлем палестинським християнам на відвідування святих місць на його території. Отець да Сілва додав: «це також було дуже сумно, тому що Ізраїль завжди дає дозвіл християнам, щоб вони могли відвідувати святі місця на Різдво і Великдень», але в цьому році вони дали тільки 300 дозволів замість 700, які зазвичай надаються. Ці дозволи були «для дітей і літніх людей, які не можуть виїхати без супроводу. Дуже мало людей дійсно поїхали в Єрусалим», - сказав він.

Однак він додав: «була радість, тому що Христос воскрес, і тому що наше спасіння походить від цього, що набагато важливіше, ніж наше матеріальне життя; але на людському рівні це був дуже сумний Великдень ... Багато моліться, бо тільки Бог може змінити ситуацію, через яку ми проходимо на Близькому Сході.'