В Шотландії католицького священика і вірян підлітки закидали яйцями
  • Пон, 23/01/2017 - 20:36

17 січня 2017 р., коли парафіяни та священик храму Св. Івана і Св. Колумба у м. Росайт, Шотландія, виходили з вечірнього богослужіння, група підлітків закидала їх яйцями, викрикуючи антикатолицькі образи, інформує Catholic News Agency.

Як повідомили місцеві ЗМІ, свідки розповідають, що нападниками було близько 10 дітей віком приблизно 12 років. Шотландська поліція розпочала розслідування злочину на ґрунті ненависті. Одного 12-річного хлопця було затримано і звинувачено в поведінці залякування та образи.

Як зазначив після нападу місцевий священик о. Кевін Дау, «жахливо, що в сьогоднішній Шотландії ми досі маємо молодих людей, яких виховують чи заохочують бути антикатолицькими і робити це у відкритий, залякуючий і жорстокий спосіб».

Впродовж останніх років в Шотландії було зафіксовано кілька схожих випадків. Серед них:

- в липні 2016 р. в Броксберні, на захід від Единбургу, молодь викрикувала антикатолицькі гасла на адресу священика.

- в травні 2015 р. парафію в Лівінґсон, також на захід від Единбургу, обмалювали фарбою із антикатолицькими графіті.

Варто зазначити, що від часу Шотландської реформації у 16-му столітті, країна переживає значні сектантські розподіли, що зрештою призвели до формування Церкви Шотландії – церковної спільноти в кальвіністичній і пресвітаріанській традиції, що є найбільшою релігійною спільнотою в країні.

Коли модератор Церкви Шотландії, Джон Чалмерс, зустрівся в лютому 2015 року з Папою Франциском, він розповів в інтерв’ю CNA, що ця зустріч «означає майже кінець цим сектанським розподілам».