В соціальному центрі Карітасу Волинь відбулося Свято доброти
  • Срд, 13/03/2013 - 11:14

День спонтанного прояву доброти – одна з недавніх ініціатив благодійних організацій у різних країнах світу. Це свято має міжнародне значення і відзначається незалежно від громадянства, національності і релігійних переконань. «У цей день потрібно намагатися бути добрим до всіх, безмежно і безкорисливо. Добрі справи самі по собі повинні приносити задоволення, і при цьому, даючи щось іншим або допомагаючи їм, Ви не повинні очікувати нагороди», – вважає директор місцевого Карітасу о. Володимир Кметь.

Однак небагато людей в наш неспокійний час здатні на такий "подвиг" – у стані втоми, турбот і роздратування від насущних справ ми все частіше байдуже проходимо повз чужі проблеми, поки вони не торкнуться нас самих. І тоді ми шукаємо підтримку й участь у людей, для яких "безкорислива допомога", "милосердя" і "чуйність" – не просто слова, а сенс життя, що став покликанням.

Для актуалізації цієї ідеї нещодавно в соціально-молодіжному центрі, що діє при волинському Карітасі,  відбулося святкування Дня спонтанного прояву добра. Тематика свята повністю співпадає із місією організації –розвивати традиції доброчинної діяльності, реалізовувати соціальну роботу, творити добро та милосердя. 
Ведучі заходу розповіли присутнім про особу, яка стала втіленням добра у ХХ столітті – про Агнес Гонджа Бояджу, яку ми знаємо під її церковним ім’ям Матері Терези. Ціллю життя та основним двигуном цієї особи була допомога бідним, хворим і знедоленим. Мати Тереза отримала дозвіл Ватикану заснувати конгрегацію, яка зовсім скоро перетворилися у доброчинні місії. Їх завданням було піклування, за її власними словами, «про голодних, голих, бездомних, скалічених, сліпих, прокажених, усіх тих, хто для суспільства небажаний, про кого воно не піклується, про людей, що стали тягарем для громади й від яких усі відсахуються». Сирітські притулки, заклади догляду за хворими на СНІД, притулки для помираючих, у яких бідним надавався безкоштовний догляд перед смертю – усе це трималось на тендітних плечах цієї жінки.

Потім присутні переглянули науково-популярний фільм про Мати Терезу. Учасники проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів» та учасники проекту «Організація діяльності центру «Довіра» для жертв тоталітарних режимів» мали можливість продемонструвати свої вміння під час виступів. Діти середніх класів з проекту Карітасу України по опіці дітьми трудових мігрантів читали вірші, присвячені доброті, співали пісні та проводили вікторину. А наймолодші учасники заходу дитячий гурт «Дзвіночки» виконали цикл віршів про добро. Аматорський творчий колектив «Співоча надія», який утворився на базі гуртка народного співу проекту для жертв тоталітарних режимів, виконав пісні на тему доброти і любові до матері, Батьківщини. Найстарший учасник свята Пона Іван Федорович – активний член благодійного фонду та спілки ветеранів – розповів вірші Т.Г. Шевченка та інших українських поетів, закликав молодь до патріотизму, відданості та працьовитості. 

На завершення заходу доброти всім присутнім дітям були подаровані м’які іграшки та організований святковий стіл з солодощами, печивом і фруктами. Діти та люди похилого віку жваво ділилися між собою враженнями від проведеного свята. 

о. Володимир Кметь наприкінці закликав присутніх: «В це свято хочу побажати, щоб творення добрих справ  відбувалося не тільки тоді коли від тебе це очікують, а ставити щодня собі завдання: що очікує від мене Бог, коли я бачу його в ближньому. Це і є вияв спонтанного прояву доброти.

Благочинна діяльність Матері Терези була б неможливою, якби не підтримка філантропічно свідомих кіл. Така свідомість є вимогою часу і нині в Україні. Багато соціальних питань, які надзвичайно складно вирішити на рівні державних розпоряджень, можливо реалізовувати на місцях. Адже саме місцеві благодійні організації знають потреби конкретної спільноти. Як ніколи, на часі в Україні є потреба співпраці бізнесу із неприбутковим сектором, аби такі прояви добра, які реалізувала Мати Тереза, були можливими і в українському суспільстві!».

повідомила Надія Чорна