В Старому Самборі відбувся круглий стіл у рамках проекту «Шануй батька і матір»
  • Срд, 21/12/2016 - 11:51

«Круглий стіл» у рамках проекту «Шануй батька і матір» зібрав у Старому Самборі людей, котрі активно узялися впроваджувати  в районі трирічну експериментальну програму «Відродження гідності людей «золотого віку» в українському суспільстві».

Учителі християнської етики місцевих шкіл, соціальні працівники, громадські активісти цього разу зосередилися на визначенні загроз нинішнього суспільства, які підстерігають людей, особливо старшого покоління,що  за своїм вихованням, віковими особливостями, через відсутність достовірної інформації стають дуже довірливими й беззахисними.

Мова йшла про шахрайства, маніпуляції, новітні псевдорелігії, секти. Не секрет, що нинішнє суспільство, розшарпане війною й економічною кризою, стало добрим грунтом для зародження всякого роду безбожницьких теорій, ілюзорних вчень, шахрайських дій, інших деструктивних впливів на свідомість.

Більшість українців вважають, що усякі маніпуляції й шахрайства їх не торкаються, але це зовсім не так. Про це розповідали учасниками «круглого столу» керівник проекту доктор богослов’я Анна Єва Боднар та громадський діяч Олег Паска. Гостра дискусія на цю тему, живі приклади маніпулювання як окремими особами, так і цілими спільнотами, опис ознак різних сект і псевдорелігій змусили слухачів замислитися над реаліями й викликами сьогодення – щоб самому не стати жертвою, й інших застерегти. А оскільки проект стосується людей «золотого віку», то маємо найперше допомогти старшим людям, захистити їх.

Дискусії з цього приводу не вщухали і за спільною трапезою. Після трапези присутні  учасники зустрічі працювали над практичними  аспектами проекту та пропонували ідеї та способи його реалізації. Доволі важливою пропозицією виявилась ідея написати звернення до Міністерства освіти України з приводу  зміни ставлення до  програми християнської етики і впровадження як обов’язкового предмету в усіх класах, так як цей предмет чи не єдиний в рамках якого системно  виховується   любов та пошана до старших людей.

І доволі  несподіваним для учасників нинішнього «круглого столу» було  завдання  – написати  Лист до батьків: що хотів би сказати найстаршій людині в своїй родині, а  в часі Різдвяних свят  реалізувати це. Кожен дуже зосереджено, з якимись новими відчуттями писав ті слова, які, можливо, вперше зродилися в душі. Чи вистачить часу і відваги здійснити те, що записано в Листі, учасники напишуть в на звороті аркуша після свят. «Іноді одне слово, незначний вчинок може зробити стареньку маму чи батька  щасливим. Зробімо це!» – закликала пані Анна слухачів.

 Нагадаю, що  цей проект почав діяти на Старосамбірщині при підтримці Благодійного фонду «РЕНОВАБІС» з ініціативи Фонду «Спільнота  Золотого Віку» та Комісії УГКЦ у справах родини.  Активно підтримують цю справу Старосамбірська районна рада, компанія «Еко Оптіма» та ГО «Старосамбірщина 3000» й інші небайдужі люди та спільноти.

 Спеціально для «Католицького Оглядача»  Оксана ПЕТРІВСЬКА, учасниця проекту