В Стрию говорили про працю з людьми, які мають вади слуху
  • Птн, 24/05/2013 - 11:50

23 травня 2013 року, в приміщенні єпархіального управління Стрийської єпархії УГКЦ відбувся освітній семінар Центру душпастирства осіб з вадами слуху «Надія» УГКЦ, метою якого було представити напрацювання в цій сфері та спільно визначити шляхи і способи праці з такими людьми.

Семінар розпочався молитвою та вступним словом владики Тараса Сеньківа, Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії, який зауважив, що «в служінні людям з вадами слуху Церква бачить своє багатство і цінність», а також, на прикладі притчі «Про багача і Лазаря», єпископ звернув увагу на потребі праці з такими особами, як можливості для осягнення неба.

 

о. Олег Лазуркевич, директор Центру «Надія», представив головам комісій єпархії друковані видання «Бачити – означає молитися» та «Служіння, де не співають пташки», які містять матеріали конференцій і актуальні статті з душпастирства глухих. Ці видання є допоміжним матеріалом для семінарів, круглих столів, зустрічей в контексті навчальної програми душпастирства глухих. До слова, це перша презантація цього друкованого видання Центру «Надія». Наступні презентації відбудуться у Львові, Києві та інших містах України.

 

Під час зустрічі учасники семінару мали можливість запізнатися з працею, яка ведеться в Україні та світі з особами, котрі мають ваду слуху.

 

Прес-служба Стрийської єпархії

 

Довідка:

Центр душпастирства осіб з вадами слуху «Надія» – структура УГКЦ заснована в березні 2009 року. Центр ініціює середовище спілкування, служіння і підтримки глухим людям і членам їхніх сімей для повноти реалізації глухої людини у Церкві.

Центр «Надія» започаткував навчальну програму душпастирства осіб з вадами слуху, з метою реагування на потреби Церкви в праці душпастирства глухих. Навчальна програма буде динамічною і цілим рядом модулів дозволить підготувати чуючих і нечуючих осіб, які будуть готові співпрацювати у різних ділянках праці Церкви. Вона дозволить особам з вадами слуху і чуючим відкриватися до порозуміння у спільній праці. Центральним елементом програми на всіх етапах є жестова мова, як первинний засіб спілкування глухих. Участь у програмі дозволить чуючим запізнатися зі світом глухої людини, а глухим підвищити свій рівень володіння українською жестовою мовою. Одночасно з тим, жестова мова викладатиметься як засіб для спілкування, а не як самоціль, іншими словами, очікується, що випускники Програми прийматимуть активну участь у пасторальній праці, а не тільки застосовуватимуть свої знання жестової мови як перекладачі.

Від часу створення Центр вже організував ряд заходів:

- перші реколекції для глухих в Україні (червень, 2009р.);
- євангелізаційну модерацію в Києві, участь у школі євангелізації(серпень, 2009 р.);
- участь у Конференції “Глуха людина в житті Церкви”(Ватикан 19-21 листопада 2009 р.), налагоджено контакти з міжнародними католицькими організаціями в душпастирстві глухим;
- два круглі столи по проблематиці душпастирства глухих ( 2010 р.);
- Центр розробляє навчальну програму душпастирювання (з лютого 2010 р.);
- готується збірник наукових праць спільно з Лабораторією жестової мови АПН України (з березня 2010 р.);
- гостьова лекція на проблему “Церква і глуха людина” Майкла Роди, нечуючого професора з Канади(червень 2010р.);
- 5-23 липня 2010 відбувся перший модуль «Інтенсивні курси жестової мови і культури глухої людини».

Крім того працівники Центру виконують пасторальну працю: здійснюють Літургії, молитви з сурдоперекладом, уділяють Святі Тайни.