В Стрию молилися Літургію з військовослужбовцями та їх родинами молилися у катедральному храмі
  • Нед, 12/03/2017 - 09:35

11 березня 2017 року, в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Стрию було відслужено Архиєрейську Божественну Літургію в наміренні українських військовослужбовців та їхніх родин. Богослужіння очолив єпарх Стрийський Преосвященний владика Тарас (Сеньків), якому співслужили єпископ-помічник Преосвященний владика Богдан (Манишин), а також священики – військові капелани Стрийської єпархії та духовенство катедрального храму. Численні демобілізовані військовослужбовці АТО зі Стрия та місць служіння капеланів Стрийської єпархії, разом зі своїми сім’ями радо відгукнулися на запрошення єпископів і прибули до стрийської катедри, щоби взяти участь у Літургії та у спільній молитві звернутися до Господа Бога зі своїми проханнями.

Зі словом проповіді до присутніх звернувся владика Богдан, який роздумуючи над євангельським уривком про зустріч учнів з воскреслим Ісусом, зазначив: «Господь зустрічає своїх учнів у страшенному розбитті. Вони були повні смутку. Подібно і ми в теперішній час є смутні від того, що проводжаємо наших рідних і близьких, тих, хто віддає найдорожче – своє життя і ставить на жертовник Господній майбутнє своїх дітей. Смуток є також від того, що в державі нічого не міняється. Апостоли переживали смуток від того, що вони втратили найріднішу особу – Ісуса Христа. Але Господь їх зустрічає і ця зустріч є особливою тому, що Він іде поруч з ними, додає їм відваги, дає розуміння сенсу терпіння. Ісус говорить апостолам, але і всім нам, що жодне терпіння, жодна жертва в нашій державі, принесена в ім’я Господнє, в ім’я Батьківщини, не є даремною, через терпіння народжується нова країна».

Далі, єпископ звернув увагу на те, як перебуваючи у важких ситуаціях, важливо є звернутися до Божого Слова і Святих Таїнств: «Христос укріпляє учнів і вказує їм, як боротися зі смутком і розчаруванням – через звернення до Святого Писання, яке Він вияснює їм, йдучи дорогою. Ісус надає їм психологічну допомогу, але коли дарує їм самого себе, в Божому Слові і у Святому Причасті – учні міняться, пізнають Його і несуть Його своїм побратимам, які також переживають ускладнену реакцію втрати».

«Господь приходить до тих, хто подорожує, але подорож кожного, хто пережив зустріч з Христом на війні чи в інших обставинах життя, є обов’язком змінити навколо себе суспільство, роблячи це в першу чергу через зміну самого себе. Дарувати всім ту Любов, носіями якої є ми самі», – сказав на завершення владика Богдан.

По закінченні Літургії, владика Тарас висловив присутнім військовим слова подяки за участь у богослужінні і за ту жертву, яку вони склали, присвятивши своє життя обороні нашої Батьківщини. Також, владика Тарас висловив сподівання, що такі молитовні зустрічі відбуватимуться частіше. А відтак, єпископи, священнослужителі і всі присутні молилися заупокійну панахиду за полеглих військовослужбовців та у стіп Ліської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, просили миру для України, здоров’я для себе і своїх родин.

По завершенні богослужіння, військових почастували смачним обідом, приготованим священнослужителями міста Стрия на польовій кухні.